Peter Petrovčič

 |  Politika

Ustavno sodišče zadržalo zakon o RTV

Imenovanje novega programskega sveta se lahko nadaljuje, a konstituirati se ne bo smel. Na RTV se lahko nadaljuje »uravnoteževanje« po meri SDS.

ss

Na RTV Slovenija se lahko nadaljuje »uravnoteževanje« po meri Janševe SDS.
© Željko Stevanič

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje dela zakona o RTV do končne, vsebinske odločitve o tem, ali je zakon ustavno skladen ali ne. V skladu z njihovo odločitvijo se sicer postopki za imenovanje članov programskega sveta po novem zakonu nadaljujejo, a svet se ne bo konstituiral v skladu z zakonsko določbo, da se konstituira, ko je imenovanih več kot pol članov, pač pa šele oziroma če bo ustavno sodišče zakon potrdilo kot ustavno skladen.

Ustavno sodišče oziroma pet sodnikov se je v resnici tehtalo kaj je večja škoda – poseg v pravice (političnih) vodstvenih kadrov na RTV ali razvrednotenje javnega medija, ki se dogaja. Odločili so, da prvo in da bodo zaščitili par oseb, ki zasedajo najvišje položaje.

Odločitev pomeni, da do nadaljnjega, do končne odločitve, na katero bo potrebno počakati vsaj nekaj mesecev, vodstvo RTV, ki ga sestavljajo najzvestejši propagandistični kadri SDS, lahko nadaljuje z agendo spreminjanja (predvsem informativnega) programa javnega medija po svoji podobi.

Sodišče je odločitev sprejelo s petimi glasovi proti trem. Odločalo je torej osem sodnic in sodnikov, saj je bil sodnik dr. Rok Čeferin izločen. In sodniki so tokrat preglasovali sodnice. Za zadržanje so torej glasovali dr. Rok Svetlič, ki je v zadevi tudi sodnik poročevalec in je napisal odločbo, Marko Šorli, dr. Klemen Jaklič, dr. Rajko Knez in dr. Matej Accetto. Proti pa so glasovale dr. Katja Šugman Stubbs, dr. Špelca Mežnar in dr. Neža Kogovšek Šalamon, ki so napisale tudi odklonilna ločena mnenja.

Odločitev pomeni, da do nadaljnjega, do končne odločitve, na katero bo potrebno počakati vsaj nekaj mesecev, vodstvo RTV, ki ga sestavljajo najzvestejši propagandistični kadri SDS, lahko nadaljuje z agendo spreminjanja (predvsem informativnega) programa javnega medija po svoji podobi. No, vsaj dokler ne bo sprejeta vsebinska odločitev v tej zadevi. Če pa bo zakon spoznan za protiustavnega, pa še dlje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.