Uredništvo

 |  Svet

Laibach / Slovenska zasedba prva tuja skupina, ki bo po ruski invaziji nastopila v Kijevu

Evrovizijo želijo "vrniti" Ukrajini

Nastop zasedbe Laibach na dogodku v Planici

Nastop zasedbe Laibach na dogodku v Planici
© RTVSLO

Ena mednarodno najprepoznavnejših in najprodornejših slovenskih glasbenih skupin Laibach je po nastopu na odprtju svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah v Planici napovedala tudi, da bo "Evrovizijo vrnila Ukrajini", in sicer tako, da bo konec marca nastopila v Kijevu.

"Medtem, ko bo preostanek Evrope slavil svojo idejo o svobodi in solidarnosti devetega maja v Liverpoolu, bo skupina Laibach Evrovizijo vrnila Ukrajini, kamor tudi spada in kjer edina in prava vizija Evrope trenutno poteka," so zapisali na Twitterju, svoj nastop pa so simbolično poimenovali Evrovizija.

"Medtem, ko bo preostanek Evrope slavil svojo idejo o svobodi in solidarnosti devetega maja v Liverpoolu, bo skupina Laibach Evrovizijo vrnila Ukrajini, kamor tudi spada in kjer edina in prava vizija Evrope trenutno poteka."

Laibach

Vplivna zasedba Laibach bo tako postala ena od prvih tujih skupin, ki bo nastopila v državi, ki je trenutno v vojni z Rusijo. Napovedali so, da bodo poleg svojih največjih uspešnic v koncertni dvorani Bel etage odigrali tudi najnovejšo skladbo The Engine of Survival, ki še čaka na uradni izid.

V pogovoru za britanski časnik The Guardian so poudarili, da se ne strinjajo s trditvijo, da "ko orožje govori, umetnost molči", ter opozorili, da so nekatera najpomembnejša umetniška dela nastala prav v vojnem času. Za Guardian so še dodali, da se dobro zavedajo, kako pomemben je odpor za zavest Ukrajincev. Laibach so med srbskim obleganjem Bosne in Hercegovine odigrali tudi dva koncerta za bosanske sile v Sarajevu leta 1995.

Napovedna objava skupine Laibach na Twitterju

Napovedna objava skupine Laibach na Twitterju
© Twitter / Laibach

V zadnjem sporočilu za javnost so zapisali, da s tem koncertom Laibach podpira Ukrajino in Ukrajince v njihovem boju proti ruski in vsem drugim agresijam. Sporočili so še, da bo celoten zaslužek prodaje vstopnic podarjen ukrajinskim dobrodelnim organizacijam.

Guardianov članek o zasedbi Laibach

Guardianov članek o zasedbi Laibach
© Guardian

Pred odhodom v Ukrajino bo zasedba nastopila tudi v Ljubljani, in sicer 21. marca v Kinu Šiška.

QgBIxhjunDI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.