STA

 |  Svet

Vučić vztraja pri srbskih občinah na Kosovu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je poudaril, da mora biti na začetku izvajanja kakršnega koli dogovora oblikovanje skupnosti srbskih občin na Kosovu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po pogovorih v Bruslju poudaril, da mora biti na začetku izvajanja kakršnega koli dogovora oblikovanje skupnosti srbskih občin na Kosovu. Kosovski premier Albin Kurti pa je dejal, da je bil pripravljen podpisati sporazum, vendar pa Vučić na to ni bil pripravljen, poročajo tuje tiskovne agencije.

bKGa3VmuEl4

Kot je po sestanku dejal Vučić, so se na srečanju z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom, posebnim odposlancem EU za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslavom Lajčakom ter Kurtijem dogovorili za nadaljevanje pogovorov.

V ospredju kakršnega koli načrta - naj gre za implementacijo bruseljskega sporazuma ali nov francosko-nemški načrt, ki ga je podprla EU - pa mora biti vzpostavitev skupnosti srbskih občin, je dejal, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Kurti je prišel z idejo, da bi nekaj podpisali, vendar se o tem sploh ni govorilo. Čakam, da vidim načrt implementacije, ki se nanaša na predhodno dogovorjene obveznosti. (...) Na začetku načrta mora biti to, česar nekdo ne želi izpolniti - skupnost srbskih občin."

Aleksandar Vučić,
srbski predsednik

"Kurti je prišel z idejo, da bi nekaj podpisali, vendar se o tem sploh ni govorilo. Čakam, da vidim načrt implementacije, ki se nanaša na predhodno dogovorjene obveznosti. (...) Na začetku načrta mora biti to, česar nekdo ne želi izpolniti - skupnost srbskih občin," je dejal Vučić.

Kurti pa je po srečanju izrazil obžalovanje, da se pogovori niso končali s podpisom sporazuma, poroča Tanjug. Kljub temu je ocenil, da "smo na dobri in enosmerni poti normalizacije odnosov" med državama.

Borrell je po pogovorih v Bruslju dejal, da sta se Vučić in Kurti strinjala z vsebino predloga EU za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino. Dodal je, da se morajo o sami implementaciji sporazuma še dogovoriti. Novo srečanje je predvideno marca.

-b4KYJXIe_o

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.