STA

 |  Svet

Rekordno nizka površina morskega ledu na Antarktiki

Strokovnjaki pričakujejo, da se bo obseg ledu še zmanjšal

Površina morskega ledu na Antarktiki se je prejšnji teden verjetno skrčila na rekordno nizko raven, je v ponedeljek opozoril ameriški nacionalni podatkovni center za sneg in led na univerzi Colorado v Boulderju. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo obseg ledu še zmanjšal, preden se bo končala letošnja poletna sezona taljenja.

Podatkovni center je prejšnji teden izmeril površino morskega ledu na Antarktiki in odkril, da se je ta v primerjavi z lanskim letom skrčila za 136.000 kvadratnih kilometrov. Trenutna površina morskega ledu znaša 1,79 milijona kvadratnih kilometrov, kar je najmanj, odkar so v 70. letih minulega stoletja s satelitskimi posnetki začeli meriti površino ledu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Taljenje ledu, ki plava v morju, ne pripomore bistveno k dvigu morske gladine, saj se ta led že nahaja v morju in zajema prostornino, ki jo nato zapolni staljena voda. Vendar pa vse večja izguba morskega ledu izpostavlja ledene plošče in njihove ledenike valovom, ki pospešujejo njihovo razpadanje in taljenje. Prav tako ima taljenje ledu resne posledice za živali in rastline.

MtpQK_idbv8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.