STA

 |  Svet

Sporna aplikacija / Rok za odstranitev TikToka z mobilnih naprav

Uslužbenci ameriških vladnih zveznih agencij si morajo v 30 dneh s službenih naprav odstraniti mobilno aplikacijo TikTok. Podobno odločitev je sprejel tudi Evropski parlament, pred tem pa že kanadske oblasti in Evropska komisija.

ss

Do navedenih prepovedi uporabe aplikacije TikTok prihaja po tistem, ko je podjetje novembra lani priznalo, da je na sedežu podjetja mogoče dostopati do osebnih podatkov uporabnikov po vsem svetu.
© Solen Feyissa / Flickr

Bela hiša je uslužbencem vladnih zveznih agencij naložila, da v 30 dneh s službenih naprav odstranijo aplikacijo TikTok. Postavljeni rok je v skladu s prepovedjo uporabo aplikacije kitajskega podjetja, ki jo je nedavno sprejel kongres. Podobno odločitev je sprejel Evropski parlament, pred tem pa že kanadske oblasti in Evropska komisija.

Pristojni urad znotraj Bele hiše je vladne agencije pozval, naj v 30 dneh z IT-naprav, ki so v njihovi lasti ali upravljanju, odstranijo in onemogočijo namestitev TikToka, hkrati pa preprečijo mobilni promet med napravami in aplikacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prepoved uporabe TikToka ne velja za podjetja, ki niso povezana z ameriško vlado, in za milijone državljanov.

"Kongres ne sme cenzurirati celotnih platform in Američanom odvzeti njihove ustavne pravice do svobode govora."

Ameriška zveza za državljanske svoboščine
(American Civil Liberties Union - ACLU)

Ob tem Ameriška zveza za državljanske svoboščine (American Civil Liberties Union - ACLU) opozarja, da nedavno sprejeti zakon daje podlago za to, da bi TikTok v državi "dejansko prepovedali". "Kongres ne sme cenzurirati celotnih platform in Američanom odvzeti njihove ustavne pravice do svobode govora," so opozorili v organizaciji.

TikTok, ki je v lasti kitajskega tehnološkega velikana ByteDance, je v zadnjem času postal politična tarča zaradi pomislekov nekaterih držav, da se lahko aplikacija uporablja za vohunjenje in propagando s strani kitajskih oblasti.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v odzivu izrazilo nasprotovanje odločitvi Bele hiše. "Napačni praksi, s katero ZDA posplošujejo koncept nacionalne varnosti, zlorabljajo državno moč in nerazumno zatirajo podjetja iz drugih držav, odločno nasprotujemo," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Mao Ning.

"Napačni praksi, s katero ZDA posplošujejo koncept nacionalne varnosti, zlorabljajo državno moč in nerazumno zatirajo podjetja iz drugih držav, odločno nasprotujemo."

Mao Ning,
tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva

Zakon, ki ga je prejšnji mesec podpisal ameriški predsednik Joe Biden, prepoveduje uporabo TikToka na vladnih napravah. Prav tako prepoveduje uporabo te aplikacije v predstavniškem domu in senatu. V luči domnevnega kitajskega vohunjenja namreč v ZDA narašča zaskrbljenost zaradi zagotavljanja nacionalne varnosti.

Zaradi strahu pred tem, kakšen dostop imajo kitajske oblasti do podatkov uporabnikov TikToka, pa se je v ponedeljek za prepoved uporabe aplikacije na vladnih telefonih in drugih naprav odločila tudi kanadska vlada.

"Ukrep je namenjen zaščiti komisije pred kibernetskimi grožnjami."

Sonja Gospodinova,
tiskovna predstavnica Evropske komisije

Podobno odločitev je prejšnji teden sprejela Evropska komisija. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica komisije Sonja Gospodinova, so se za ukrep odločili, da bi povečali kibernetsko varnost komisije. "Ukrep je namenjen zaščiti komisije pred kibernetskimi grožnjami," je povedala in dodala, da gre za začasen ukrep. Uslužbence so pozvali, naj to storijo čim prej oz. najkasneje do 15. marca.

Prepoved uporabe so pozneje sprejeli tudi na Generalnem sekretariatu Sveta, ki nudi podporo pri delu Sveta EU in Evropskega sveta, v okviru katerih se srečujejo predstavniki držav članic, so sporočili viri pri EU.

Evropski poslanci in uradniki morajo s službenih naprav TikTok odstraniti do 20. marca

Poslanci in uradniki Evropskega parlamenta pa so bili v torek po elektronski pošti obveščeni, da morajo do 20. marca s službenih naprav, kot so mobilni telefoni in tablični računalniki, odstraniti TikTok, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil tiskovni predstavnik parlamenta.

Zadnji poziv glede prepovedi uporabe prihaja s strani danskega parlamenta. Ta je poslance in celotno osebje parlamenta pozval k odstranitvi aplikacije s službenih mobilnih naprav, s čimer je sledil priporočilom državnega centra za kibernetsko varnost. "Pri uporabi TikToka obstaja nevarnost vohunjenja, zato se temu primerno prilagajamo," je povedal tiskovni predstavnik parlamenta Soren Gade.

TikTok je z več kot milijardo aktivnih uporabnikov šesta najbolj priljubljena družbena platforma na svetu. Čeprav zaostaja za Facebookom, WhatsAppom in Instagramom, pa jih hkrati prekaša pri številu mlajših uporabnikov.

Do navedenih prepovedi uporabe aplikacije prihaja po tistem, ko je podjetje novembra lani priznalo, da je na sedežu podjetja mogoče dostopati do osebnih podatkov uporabnikov po vsem svetu. Priznanje je sledilo razkritju ameriške revije Forbes, da naj bi se aplikacija uporabljala za vohunjenje za novinarji.

TikTok je sicer večkrat zavrnil obtožbe o predaji podatkov kitajskim oblastem. Ob tem je zagotovil, da tako v Evropi kot v ZDA ustanavlja centre za lokalno hrambo podatkov, in obljubil, da bodo omejili dostop zaposlenih do teh podatkov.

Prepovedi njegove uporabe pa medtem niso ustavile rasti podjetja. TikTok je z več kot milijardo aktivnih uporabnikov šesta najbolj priljubljena družbena platforma na svetu. Čeprav zaostaja za Facebookom, WhatsAppom in Instagramom, pa jih hkrati prekaša pri številu mlajših uporabnikov.

2q4zXJokLGg

EVJPI7M6910

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.