STA

 |  Svet

»Neizbežno je, da bo nekaj orožja pristalo na črnem trgu ali v napačnih rokah«

Inšpekcijsko poročilo opisuje nenaden in neusklajen umik ZDA iz Afganistana ter slab nadzor nad orožjem

Klavrn umik je predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki se je zanj odločil, okrnil podporo ameriške javnosti, ki doslej še ni presegla 50-odstotnega odobravanja njegovega dela.

Klavrn umik je predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki se je zanj odločil, okrnil podporo ameriške javnosti, ki doslej še ni presegla 50-odstotnega odobravanja njegovega dela.
© Mark DiOrio / Flickr

Slabo načrtovanje umika ameriške vojske iz Afganistana je po dolgih letih neustreznega nadzora prispevalo k hitremu propadu Zahodu naklonjene vlade, izhaja iz zadnjega poročila ameriškega Urada posebnega inšpektorja za obnovo Afganistana.

Poročilo opisuje nenaden in neusklajen umik v letu 2021 ter slab nadzor nad orožjem, ki je bilo poslano v Afganistan. Zaradi tega je talibanom padlo v roke za več kot sedem milijard dolarjev vojaške opreme. Poročilo kot krivca navaja tudi to, da v Afganistanu po 20 letih in 90 milijardah dolarjev mednarodne podpore ni uspelo vzpostaviti neodvisnih in samozadostnih varnostnih sil.

Gre za zadnje v vrsti poročil, ki preiskuje vzroke za propad afganistanskih varnostnih sil. Objavljeno je bilo v ponedeljek, v torek pa je o njem spregovoril posebni generalni inšpektor za obnovo Afganistana John Sopko. Številne ugotovitve potrjujejo predhodno poročanje časopisa Washington Post in drugih novinarskih organizacij o zadnjih dneh mandata afganistanske vlade in umiku ameriških vojakov.

Klavrn umik je predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki se je zanj odločil, okrnil podporo ameriške javnosti, ki doslej še ni presegla 50-odstotnega odobravanja njegovega dela.

"Sporazum je sprožil vrsto dogodkov, ki so ključni za razumevanje razpada afganistanskih varnostnih sil."

Ameriški Urad posebnega inšpektorja za obnovo Afganistana

V že predhodno objavljenih poročilih inšpektorja je med drugim navedeno, da je z bančnih računov afganistanske vlade pred prihodom talibanov izginilo več deset milijonov dolarjev, vladni vrh in vojaške sile pa je zajela nepopisna panika. Vse skupaj naj bi začelo dokončno propadati, ko je Donald Trump s talibani leta 2020 sklenil sporazum o ameriškem umiku.

"Sporazum je sprožil vrsto dogodkov, ki so ključni za razumevanje razpada afganistanskih varnostnih sil," je navedeno v zadnjem poročilu.

"Med krizo je razumljiva želja, da se osredotočimo na to, da denar odteče skozi vrata, z nadzorom pa se ukvarjamo pozneje, vendar to prepogosto povzroči več težav, kot jih reši," je v poročilu o Afganistanu zapisal posebni generalni inšpektor John Sopko.

"Med krizo je razumljiva želja, da se osredotočimo na to, da denar odteče skozi vrata, z nadzorom pa se ukvarjamo pozneje, vendar to prepogosto povzroči več težav, kot jih reši."

John Sopko,
posebni generalni inšpektor

"Glede na trajajoči konflikt in količino orožja, ki se prenaša v Ukrajino, se verjetno ne bo mogoče izogniti tveganju, da bo nekaj opreme pristalo na črnem trgu ali v napačnih rokah," je dodal.

ZDA v Afganistanu niso imele popolnega obračuna opreme in osebja še pred zlomom. Za padec Kabula inšpektor krivi tudi korupcijo, ki je spodkopala afganistanske varnostne sile.

Afganistanci se od vrnitve talibanov pred letom in pol soočajo s še večjo revščino kot prej in trpijo uničevanje državljanskih pravic. Predvsem to velja za ženske.

BsNwJ_cn_fk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.