STA

 |  Svet

Agenti FBI si niso upali preiskati Trumpove posesti

Agenti FBI naj bi se bali političnih napadov in trepetali za lastne kariere. Preiskavo v iskanju odtujenih zaupnih dokumentov iz Bele hiše so izvršili šele po ukazu od zgoraj.

Donald Trump, nekdanji ameriški predsednik

Donald Trump, nekdanji ameriški predsednik
© Gage Skidmore / Flickr

Agenti ameriške zvezne policije FBI si lansko leto niso upali opraviti preiskave na posestvu nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na Floridi, ker so se bali političnih napadov in trepetali za lastne kariere, poročajo ameriški mediji. Preiskavo v iskanju odtujenih zaupnih dokumentov iz Bele hiše so izvršili šele po ukazu od zgoraj.

Kljub zadržanosti agentov FBI so na pravosodnem ministrstvu vztrajali, da odvetniki Donalda Trumpa niso vrnili vseh dokumentov, kot so to javno trdili. Tožilci so imeli prav, saj so agenti na posestvu našli več škatel z dokumenti iz Bele hiše, ki bi morali po zakonu biti predani nacionalnemu arhivu.

Do prepira med tožilci in agenti FBI je prišlo julija lani pred preiskavo pri Trumpu, poroča Washington Post, ki se sklicuje na neimenovane vire. Dva agenta FBI sta celo želela, da Trumpa prosijo za dovoljenje za vstop.

Kot poroča časnik, se FBI ni želel zapletati v politično občutljiv primer po tem, ko je zaradi preiskave strežnika bivše državne sekretarke Hillary Clinton njihov ugled že dobil velik udarec. Takratna preiskava namreč ni ugotovila, da bi Clinton kršila zakone ali nenamerno izdala kakšne državne skrivnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.