Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmi tedna / Festival dokumentarnega filma

Od 10. do 17. marca v Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenski kinoteki

Casa Susanna

Casa Susanna

Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo od 10. do 17. marca potekal 25. Festival dokumentarnega filma (FDF), ki bo ponudil 20 celovečernih dokumentarnih in 8 kratkih filmov. Za nagrado Amnesty International Slovenije se bo v tekmovalnem programu potegovalo pet filmov. V ospredju letošnjega festivala bodo okoljevarstvene teme.

Retrospektiva bo letos posvečena avstrijskemu režiserju dokumentarcev Huberta Sauperja, poklonili pa se bodo tudi preminulemu slovenskemu režiserju kratkih filmov Maku Sajku. Na festivalu bodo tako prikazali njegove kratke dokumentarne filme Kje je železna zavesa?, Strupi, Muzej zahteva, Samomorilci, pozor!, Plamen v dvonožcu, Slavica Exception in Narodna noša.

V tekmovalnem programu bodo prikazali film Bodi moj glas švedsko-iranske režiserke Nahid Persson, ki govori o ženskah v Iranu in perzijski kulturi. Portret" pionirske, transseksualne skupnosti v ZDA v 50. letih 20. stoletja prinaša Casa Sussana francoskega režiserja Sebastiena Lifshitza.

5mvTBOc0308

rnPewFBajlI

Tretji film v tekmovalnem programu je Hiša iz trsk v režiji Simona Lerenga Wilmonta iz Belgije, ki prinaša "zelo sočustvujoč in topel portret vzgojiteljic" v ukrajinskem prehodnem domu za otroke, ki poskušajo otrokom v času, ko ti čakajo na odločitev oblasti o svoji usodi, ustvariti toplo okolje.

NQVr8stsecM

V Srbiji rojena režiserka Nataša Urban, ki že dlje časa živi na Norveškem, se je v tekmovalni program uvrstila s filmom Mrk. Dejanski mrk, ki je bil na ozemlju nekdanje Jugoslavije viden leta 1999, je zanjo "metafora za razpad Jugoslavije in Miloševićevega režima v Srbiji".

Rop58wHS6Wg

Zadnji film tekmovalnega programa je izraelsko-dansko-finska koprodukcija Nedolžnost izraelskega režiserja Guya Davidija, ki pokaže, kako izraelska oblast že od mladih nog indoktrinira in militarizira tamkajšnje otroke", ter prinaša "prepričljiv in nazoren portret zelo militarizirane družbe".

Zmagovalni film FDF bo izbrala tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska, njen je večkrat nagrajeni film Bog obstaja, ime ji je Petrunija, slovenski režiser Boris Petkovič, ki se med drugim podpisuje pod igrani film Košarkar naj bo in dokumentarec LGBT_SLO_1984, in članica izvršnega odbora AI Slovenije Maja Pan.

V okviru sklopa aktualnih, družbenokritičnih filmov si bo mogoče ogledati Nažrli se bomo smrti v režiji Luda in Otta Brockwaya, Temni pokrov sveta Amirja Muratovića, Smeti naše vsakdanje režiserja Nikolausa Geyrhalterja, Veseli delavec v režiji Johna Webstra in Vse, kar diha režiserja Shaunaka Sena, s katerim se bo FDF uradno končal.

31mdVdQr8SU

V sklopu intimni in globalni portreti bodo na ogled Ljubezni Patricie Highsmith Eve Vitije, O strukturi človeškega telesa, kjer se pod režijo podpisujeta Verena Paravel in Lucien Castaing-Taylor, Patrick in kit glavač režiserja Marka Fletcherja in Vulkanska ljubimca: Rekviem za Katio in Mauricea Kraffta Wernerja Herzoga.

UD4sgALNZa4

zHYvcsZtBRo

V sklopu miti, ikone in mediji bodo na FDF prikazali tri filme Bella Ciao - Za svobodo režiserke Giulie Giapponesi, ki bo uradno odprl festival, Dekliško druščino Sussane Regine Meures in Pohod na Rim Marka Cousinsa.

qI6oa_vYl6o

V okviru retrospektiva Huberta Sauperja bodo prikazali filme Dnevnik iz Kisanganija, Darwinova nočna mora, Prihajamo v miru in Epicenter.

Številnim projekcijam filmov bodo sledili pogovori z gosti in ustvarjalci filmov. Na ogled bo tudi  fotografska razstava Matjaža Krivica Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji, ki je nastala v okviru projekta Our Food. Our Future ob podpori okoljske nevladne organizacije Focus. Pripravili bodo tudi okroglo mizo o slovenskem dokumentarnem filmu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.