STA

 |  Svet

Bela hiša pozdravila predlog zakona o prepovedi TikToka

Kitajska aplikacija TikTok ima zgolj v ZDA sto milijonov uporabnikov, po svetu pa dobro milijardo

© Nikuga / Pixabay

Bela hiša je v torek pozdravila predlog zakona, ki bo predsedniku ZDA omogočil prepoved aplikacije za izmenjavo videoposnetkov TikTok, ki je v lasti Kitajske, je sporočil svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan. Predlog v kongresu skupaj pripravljajo demokrati in republikanci.

"Predlog zakona pooblašča vlado ZDA, da nekaterim tujim vladam prepreči izkoriščanje tehnoloških storitev na način, ki predstavlja tveganje za občutljive podatke Američanov in našo nacionalno varnost," je dejal Sullivan.

Med predlagatelji zakona sta demokratski senator iz Virginije Mark Warner in republikanec iz Južne Dakote John Thune. V torek predstavljeni predlog zakona bi predsedniku dal možnost, da prisili k prodaji tehnologij, aplikacij, programske opreme ali platform za spletno trgovanje v tuji lasti, če bi te predstavljale grožnjo nacionalni varnosti za uporabnike v ZDA.

V predlogu zakona TikTok ni posebej omenjen, vendar je po ocenah komentatorjev ustvarjen prav za to aplikacijo, ki ima samo v ZDA sto milijonov uporabnikov, po svetu pa dobro milijardo.

"Veselimo se nadaljnjega sodelovanja med demokrati in republikanci pri pripravi tega zakona ter pozivamo kongres, naj hitro ukrepa in ga pošlje na predsednikovo mizo."

Jake Sullivan,
svetovalec za nacionalno varnost ZDA

"Veselimo se nadaljnjega sodelovanja med demokrati in republikanci pri pripravi tega zakona ter pozivamo kongres, naj hitro ukrepa in ga pošlje na predsednikovo mizo," je dejal Sullivan. "Ta tveganja ne bodo izginila, naša dosedanja sredstva pa so bila žal omejena," je izpostavil Warner.

Nasprotniki TikToka v kongresu so zavrnili zagotovila podjetja, da njegov kitajski lastnik nima dostopa do podatkov ameriških uporabnikov, vključno z vzorci spremljanja vsebin in lokacijami. Poleg tega so poročila o tem, da TikTok spodbuja ali skriva določene vsebine, sprožila vprašanja o tem, ali lahko kitajski organi vplivajo na to, katere vsebine vidijo ameriški uporabniki.

Zaradi negativne pozornosti in priprave zakona TikTok po vsem svetu že več mesecev izvaja intenzivno promocijsko kampanjo. Vodstvo podjetja je najelo vplivne lobiste za kongres in zanje samo v drugem četrtletju lani porabilo 2,1 milijona dolarjev.

TikTok je predstavil tudi varnostni načrt, imenovan Projekt Teksas, s katerim se je zavezal, da bo ameriško poslovanje podjetja zaščitil pred kitajskim vplivom. Načrt vključuje neodvisen upravni odbor za nadzor varnosti podatkov, preverjanje s strani tretjih oseb ter partnerstvo z družbo Oracle za shranjevanje podatkov o uporabnikih in revizijo algoritmov platforme.

Kan3hgc03Og

5s5T7NK3EgA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.