Uredništvo

 |  Politika

Sodišče / Imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTV nezakonito 

Sodišče je s tem ugodilo nekdanjemu generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, ki se je na pozicijo zavihtel v času tretje Janševe vlade

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, ki se je na pozicijo zavihtel v času tretje Janševe vlade
© RTVSLO

Po odločitvi Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je bilo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) januarja 2021 nezakonito. Sodišče je s tem ugodilo nekdanjemu generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo.

Kadunc je sklep programskega sveta o imenovanju Graha Whatmougha izpodbijal, ker po njegovi oceni v postopku ni bil upoštevan pogoj vodstvenih izkušenj.

Kadunc je sklep programskega sveta o imenovanju Graha Whatmougha izpodbijal, ker po njegovi oceni v postopku ni bil upoštevan pogoj vodstvenih izkušenj. Vendar je prvostopenjsko sodišče menilo, da je Grah Whatmough omenjeni pogoj izpolnjeval.

Drugačnega mnenja pa je bilo drugostopenjsko sodišče, ki je odločilo, da je sklep programskega sveta iz januarja 2021 nezakonit in se razveljavi.

Odločitev sodišča nima nobenih posledic na sedanji mandat 

Seveda pa odločitev sodišča nima nobenih posledic na sedanji mandata generalnega direktorja RTV Slovenija. Andrej Grah Whatmough je namreč že pred potekom omenjenega mandata, o katerem je odločalo sodišče in za katerega je vedel, da je sporen in nezakonit, predlagal nov razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija, programski svet zavoda pa je že pred tem spremenil pogoje tako, da jih je v novem razpisu Grah Whatmough izpolnjeval. Nezakonito je bilo torej njegovo prvo imenovanje, ki pa se je že izteklo. A razsodba sodišča še enkrat več potrjuje, da smo na RTV Slovenija, ki je javni zavod, priča sistematičnemu izigravanju zakonodaje.

To pa ni edina pravna težava, s kateri se spopada generalni direktor, sicer pravnik po izobrazbi. Prejšnja direktorico televizije Natalija Gorščak je že lani septembra na delovnem sodišču uspela dokazati, da je bila razrešena na nezakonit način. Na staro delovno mesto se sicer ni vrnila, saj se je vodstvo RTV Slovenija na odločitev sodišča pritožilo.

Igor Kadunc, nekdanji generalni direktor RTV Slovenija

Igor Kadunc, nekdanji generalni direktor RTV Slovenija
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.