STA

 |  Svet

Joe Biden / »Upam, da jih je sram zaradi spodkopavanja naše policije«

Ameriški predsednik Joe Biden je obsodili manipulacijo videoposnetkov napada privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres 

Ameriški predsednik Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden se je v sredo pridružil kongresnikom iz obeh strank, ki so obsodili manipulacijo videoposnetkov napada privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja 2021 na televiziji Fox News. Voditelj Tucker Carlson je sestavil kolaž posnetkov, ki prikazujejo zgolj miren sprehod množice po kongresu.

Ob tem je povsem zanemaril posnetke napada na kongresne policiste, razbijanja oken in vrat ter opreme znotraj kongresa in lov za kongresniki, ki so panično bežali na varno. V komentarju je celo dejal, da so bili to izletniki, ki niso storili ničesar hudega.

"Kako si lahko nekdo drzne zmanjšati pekel, skozi katerega so šli policisti, med katerimi je bilo 140 ranjenih," je tvitnil Biden o dogodku, ki ga je zgroženo v neposrednem prenosu opazoval ves svet. "Upam, da je republikanske kongresnike sram zaradi spodkopavanja naše policije," je dodal Biden.

"Kako si lahko nekdo drzne zmanjšati pekel, skozi katerega so šli policisti, med katerimi je bilo 140 ranjenih. Upam, da je republikanske kongresnike sram zaradi spodkopavanja naše policije."

Joe Biden,
predsednik ZDA

Predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy je Carlsonu ekskluzivno izročil 41.000 ur posnetkov varnostnih kamer, poveljnik kongresne policije Thomas Manger pa je izjavil, da je Carlson sprejemal žaljive in zavajajoče zaključke.

Nova razkritja v tožbi podjetja za volilno opremo Dominion kažejo tudi, da je Carlson v času napada na kongres izjavil, da goreče sovraži Trumpa in se veseli trenutka, ko ga bodo lahko na njihovi televiziji zanemarili. Pred kamerami je govoril nasprotno, zagovarjal Trumpove trditve o volilnih prevarah in ga hvalil.

Bidnov tvit o manipulaciji posnetkov na televiziji Fox News

Bidnov tvit o manipulaciji posnetkov na televiziji Fox News
© Twitter

Dominion toži Fox zaradi ponavljanja izmišljenih trditev, da so bile naprave za glasovanje na volitvah novembra 2020 prirejene v korist Joeja Bidna, in zahteva odškodnino v višini 1,6 milijarde dolarjev. Informacijo o Carlsonu je Dominion objavil na dan, ko je Trump Carlsona na veliko hvalil in njegovo montažo razglasil za dokaz, da do napada na kongres ni prišlo.

Pretvarjanje voditeljev televizije Fox ima temelje v zaslužku, kot je med zaslišanjem v tožbi priznal direktor družbe Fox Rupert Murdoch, ki je dejal, da ne gre za republikance ali demokrate, ampak za denar.

Trumpovi podporniki višajo gledanist Fox Newsa

Trumpovi podporniki povečujejo gledanost Fox Newsa, dokler na tej televiziji govorijo tisto, s čimer se strinjajo. Ko je Fox med volitvami prvi razglasil Bidna za zmagovalca volitev v Arizoni, je utrpel velik upad gledanosti. Težava za Fox News je, da bi brez Trumpovih podpornikov izgubili velik del občinstva.

Kongresni republikanci sicer nameravajo nadaljevati zgodbo, ki jo je ustvaril Carlson, in napovedujejo obisk zapora v Washingtonu, kjer so zaprti Trumpovi napadalci na kongres, da jim izrazijo podporo. Med prvimi sta se prijavila razvpita kongresnica Marjorie Taylor Greene in predsednik odbora za vladni nadzor v predstavniškem domu James Comer.

Kongresnica iz Georgie je seznamu svojih izjav, ki so si prislužile ostre kritike, lani dodala tudi izjavo, da bi napadalci zmagali, če bi ona organizirala napad na kongres skupaj z bivšim Trumpovim političnim strategom Stevom Bannonom, saj bi bili oboroženi.

Taylor Greene je izjavila tudi, da imajo poročila o zlorabah Trumpovih privržencev v zaporu in se želijo na lastne oči prepričati o tem, v kakšnih razmerah so zaprti. Domnevno gre za poskuse zmanjševanja pomena napada na kongres, da bi olajšali Trumpovo pot do naslednje republikanske predsedniške nominacije.

b3FmYBLA9cM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.