STA

 |  Svet

Trump je odgovornost za napad na kongres pripisal svojemu lastnemu podpredsedniku

Mike Pence naj ne bi hotel razveljaviti izidov predsedniških volitev leta 2020

Donald Trump je v ponedeljek med letom na zborovanje v Iowi v pogovoru z novinarji vztrajal pri svoji laži o ukradenih volitvah in dejal, da do napada ne bi prišlo, če bi ga Pence ubogal in razveljavil izide volitev.

Donald Trump je v ponedeljek med letom na zborovanje v Iowi v pogovoru z novinarji vztrajal pri svoji laži o ukradenih volitvah in dejal, da do napada ne bi prišlo, če bi ga Pence ubogal in razveljavil izide volitev.
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, proti kateremu poteka zvezna preiskava zaradi podžiganja privržencev k napadu na kongres, je v ponedeljek odgovornost za napad 6. januarja 2021 pripisal nekdanjemu lastnemu podpredsedniku Miku Penceu, ker ta ni hotel razveljaviti izidov predsedniških volitev 2020, poročajo ameriški mediji.

Izjava v Trumpovem slogu je po mnenju ameriških pravnih strokovnjakov nepričakovano darilo posebnemu tožilcu Jacku Smithu, ki Trumpa preiskuje v zvezi z napadom na kongres.

Pence je konec prejšnjega tedna na večerji v Washingtonu dejal, da bo Trumpu, ki je 6. januarja 2021 ogrozil njega, njegovo družino in vse druge v kongresu, sodila zgodovina. Sam mu sicer noče soditi, saj njegovi odvetniki na sodišču kljub vsemu spodbijajo poziv na zaslišanje v Smithovi preiskavi.

Trump je v ponedeljek med letom na zborovanje v Iowi v pogovoru z novinarji vztrajal pri svoji laži o ukradenih volitvah in dejal, da do napada ne bi prišlo, če bi ga Pence ubogal in razveljavil izide volitev. Pence je bil na dan izgredov v formalni vlogi predsedujočega kongresu, ko so tam formalno potrjevali izide predsedniških volitev 2020.

"Če bi poslal glasove nazaj zakonodajalcem, ne bi imeli težav s 6. januarjem, zato ga lahko v marsičem krivite za 6. januar. Če bi jih poslal nazaj v Pensilvanijo, Georgio, Arizono (...) verjamem, da bi imeli, kot prvo, drugačen izid. Verjamem pa tudi, da ne bi imeli 6. januarja, kot mu pravimo."

Donald Trump,
nekdanji predsednik ZDA

Trump ga je že pred tem pozival, naj razveljavi izide po posameznih državah in mu omogoči, da ostane na oblasti. Pence mu je odvrnil, da nima takšnih ustavnih pooblastil in je pri tem vztrajal. Trumpovi napadalci so potem med drugim navijali, da se Pencea obesi.

"Če bi poslal glasove nazaj zakonodajalcem, ne bi imeli težav s 6. januarjem, zato ga lahko v marsičem krivite za 6. januar. Če bi jih poslal nazaj v Pensilvanijo, Georgio, Arizono (...) verjamem, da bi imeli, kot prvo, drugačen izid. Verjamem pa tudi, da ne bi imeli 6. januarja, kot mu pravimo," je dejal Trump.

S tem je Trump, ki je že najavil vnovično kandidaturo za predsedniške volitve leta 2024, prvič neposredno potrdil to, česar ga je obtožil kongresni preiskovalni odbor, in sicer, da je vodil prizadevanja za spodkopavanje izida demokratičnih volitev.

DljcfpfBUjs

Pwc81wBAhX4

j8jJ0Zp9XFE

Kik0TYDeBhE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.