STA

 |  Politika

Von der Leyen / »Želimo pridobiti več rud in mineralov tukaj v Evropski uniji«

EU mora poskrbeti za industrijo čistih tehnologij, poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Zakon o industriji z neto ničelnimi izpusti, ki ga bo komisija predstavila v četrtek, bo omogočil preprostejše sheme državnih pomoči, davčne olajšave in prožno uporabo sredstev EU ter ji s tem zagotovil hitrost, poenostavitev postopkov in dostop do financiranja, je poudarila Ursula von der Leyen.

Zakon o industriji z neto ničelnimi izpusti, ki ga bo komisija predstavila v četrtek, bo omogočil preprostejše sheme državnih pomoči, davčne olajšave in prožno uporabo sredstev EU ter ji s tem zagotovil hitrost, poenostavitev postopkov in dostop do financiranja, je poudarila Ursula von der Leyen.
© Kuhlmann /MSC / Wikimedia Commons

EU mora poskrbeti za industrijo čistih tehnologij, je danes v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Do leta 2030 želi EU proizvesti vsaj 40 odstotkov potrebnih čistih tehnologij, je dejala ob napovedi, da bo komisija v četrtek predstavila zakona o okolju prijaznih tehnologijah in kritičnih surovinah.

Zakon o industriji z neto ničelnimi izpusti, ki ga bo komisija predstavila v četrtek, bo omogočil preprostejše sheme državnih pomoči, davčne olajšave in prožno uporabo sredstev EU ter ji s tem zagotovil hitrost, poenostavitev postopkov in dostop do financiranja, je poudarila von der Leyen.

V EU je treba obenem zagotoviti oskrbo s ključnimi surovinami, ki so nujno potrebne za digitalni in zeleni prehod, je poudarila ob predstavitvi načrtov za zmanjšanje odvisnosti EU od uvoza surovin, ki jih potrebuje industrija čistih tehnologij. "Želimo pridobiti več rud in mineralov tukaj v Evropski uniji. Povečati želimo naše predelovalne zmogljivosti na vsaj 40 odstotkov letne porabe," je dejala.

EU je glede teh surovin danes močno odvisna od nekaj tretjih držav, predvsem Kitajske. "Če želimo biti neodvisni, moramo nujno okrepiti in diverzificirati dobavne verige s podobno mislečimi partnerji," je poudarila predsednica komisije.

"Zakon o industriji z neto ničelnimi izpusti, ki ga bo komisija predstavila v četrtek, bo omogočil preprostejše sheme državnih pomoči, davčne olajšave in prožno uporabo sredstev EU ter ji s tem zagotovil hitrost, poenostavitev postopkov in dostop do financiranja."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v razpravi evropskim poslancem poudaril, da mora EU postati bolj neodvisna od Kitajske. Kako draga je lahko takšna odvisnost, se je po njegovih besedah pokazalo v primeru oskrbe z energenti iz Rusije. Hkrati pa je po njegovih besedah treba s Kitajsko sodelovati pri globalnih vprašanjih, kot so podnebne spremembe, pa tudi na področju zdravja.

Von der Leyen je v Evropskem parlamentu tudi napovedala, da bo skupaj s švedskim predsedstvom Svetu EU voditeljem držav članic predlagala povečanje sredstev za raziskave in razvoj. EU si je že pred leti zastavila cilj, da bomo do leta 2030 za raziskave in razvoj namenili tri odstotke BDP. Povečanje sredstev ni nujno samo za evropske raziskovalce, znanstvenike in podjetja, ampak je tudi močan znak, da je konkurenčnost evropskega notranjega trga izredno pomembna, je poudarila.

Napovedala je še, da bo komisija do jeseni izdelala konkretne predloge za poenostavitev birokratskih predpisov, da bi evropska podjetja postala bolj konkurenčna. "Do jeseni bomo predstavili konkretne predloge za poenostavitev obveznosti poročanja in njihovo zmanjšanje za 25 odstotkov," je napovedala.

Kot je poudarila, prednostne naloge - evropski zeleni dogovor, digitalizacija in geopolitična odpornost - ostajajo nespremenjene. To so prave prednostne naloge, vendar mora biti njihovo izvajanje cenejše, zaradi vojne tik pred vrati, nestanovitnih cen energije in obsežnih naložb v čiste tehnologije pa mora Evropa okrepiti svoje ukrepanje, je dejala predsednica komisije.

6OZPJIoL8G4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.