Uredništvo

 |  Družba

»Na volitve gre približno polovica ljudi. Kaj torej pomeni, ko rečemo, da imamo demokracijo?«

IZJAVA DNEVA

"Precej nekoristno je s prstom kazati na druge države in njihove težave z demokracijo, kot da se to nas niti najmanj ne tiče. Economistova lestvica seveda ni edino merodajno rangiranje, bila pa je priročen način, da podčrtamo poanto: na volitve gre približno polovica ljudi. Kaj torej pomeni, ko rečemo, da imamo demokracijo? Ljudi politika ne zanima, nočejo sodelovati pri odločanju, ker imajo občutek, da tako ali tako nimajo nobene moči. A ne moremo pričakovati, da se bo kaj spremenilo, če se nismo pripraljeni angažirati niti na najnižji stopnji, na ravni lokalne skupnosti."

"Rada bi rekla, da je kriva vsesplošna plitkost in površinskost, a nočem biti preveč pokroviteljska. Gotovo sem tudi sama kriva vsega, o čemer govorim. Veliko lažje bi bilo, če bi bili ljudje pripravljeni stopiti skupaj. Na lestvici, ki bi rangirala države s tem problemom, bi bila Italija najbrž na prvem mestu."

(Giulia Giapponesi, filmska režiserka in avtorica filma Bella Ciao - Za svobodo, o tem, da The Economist Irak uvršča med čiste avtokracije, Turčijo malo nižje, Italijo pa kot "nepopolno demokracijo"; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

Giulia Giappones

Giulia Giappones
© YouTube

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.