STA

 |  Svet

Biden / »Naj se objavi čim več informacij o izvoru covida-19«

"Moja vlada bo še naprej preverjala vse zaupne informacije v zvezi z izvorom covida-19, vključno z morebitnimi povezavami z inštitutom za virologijo v Wuhanu," je napovedal ameriški predsednik in naznanil umik oznake tajnosti z doslej zbranih podatkov

Ameriški predsednik Joe Biden je tri leta po izbruhu pandemije covida-19 v ponedeljek podpisal zakon, ki njegovi vladi nalaga, da razkrije čim več doslej tajnih podatkov glede izvora novega koronavirusa, zlasti v povezavi z laboratorijem v Wuhanu.

Ameriški predsednik Joe Biden je tri leta po izbruhu pandemije covida-19 v ponedeljek podpisal zakon, ki njegovi vladi nalaga, da razkrije čim več doslej tajnih podatkov glede izvora novega koronavirusa, zlasti v povezavi z laboratorijem v Wuhanu.
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Ameriški predsednik Joe Biden je tri leta po izbruhu pandemije covida-19 v ponedeljek podpisal zakon, ki njegovi vladi nalaga, da razkrije čim več doslej tajnih podatkov glede izvora novega koronavirusa, zlasti v povezavi z laboratorijem v Wuhanu. Predlog zakona je bil nedavno soglasno sprejet tako v predstavniškem domu kot v senatu.

Zakon nacionalni direktorici za obveščevalne dejavnosti nalaga, da razkrije obveščevalne podatke, povezane s kitajskim inštitutom za virologijo v Wuhanu.

Določa tudi, da se objavijo podatki o raziskavah, ki so bile opravljene tam pred izbruhom pandemije, vendar pa vladi omogoča, da zaradi nacionalne varnosti oziroma za zaščito metod zbiranja podatkov in virov določene informacije tudi skrije pred javnostjo.

"Strinjam se s ciljem kongresa, da se objavi čim več informacij o izvoru covida-19," je v ponedeljek sporočil Biden, ki meni, da je izvor bolezni treba raziskati za uspešnejše preprečevanje novih pandemij.

Strokovnjaki pravijo, da pravi izvor covida-19, zaradi katerega je v ZDA umrlo več kot 1,1 milijona ljudi, po svetu pa še več milijonov, morda ne bo znan še več let – če sploh kdaj.

"Moja vlada bo še naprej preverjala vse zaupne informacije v zvezi z izvorom covida-19, vključno z morebitnimi povezavami z inštitutom za virologijo v Wuhanu," je napovedal in naznanil umik oznake tajnosti z doslej zbranih podatkov, z izjemo informacij, ki bi po Bidnovi oceni škodovale nacionalni varnosti.

Ameriške obveščevalne agencije so razdeljene glede tega, ali je verjeten vir smrtonosnega virusa uhajanje iz laboratorija ali prenos z živali na tržnici v Wuhanu.

Strokovnjaki pravijo, da pravi izvor covida-19, zaradi katerega je v ZDA umrlo več kot 1,1 milijona ljudi, po svetu pa še več milijonov, morda ne bo znan še več let – če sploh kdaj.

MfuvlNLVAbQ

a5Sv1BIIBXs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.