STA

 |  Svet

Izrael / Množični protesti zaradi odstavitve ministra za obrambo

Premier Benjamin Netanjahu je odstavil obrambnega ministra, potem ko je ta vlado pozval k zadržanju sporne pravosodne reforme

V Izraelu so v nedeljo zvečer po odstavitvi ministra za obrambo Joava Galanta zaradi kritik pravosodne reforme izbruhnili množični protesti, poročajo tuje tiskovne agencije. V Tel Avivu se je zbralo več deset tisoč ljudi, v Jeruzalemu so razjarjeni protestniki prebili cestno zaporo v bližini rezidence premierja Benjamina Netanjahuja.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni znano, ali je bil 73-letni premier v času protestov doma. Netanjahu je sicer v nedeljo odstavil obrambnega ministra, potem ko je ta vlado pozval k zadržanju sporne pravosodne reforme.

Netanjahu je zaradi protestov sklical izredno posvetovanje o nadaljnjem ravnanju. Po poročanju medijev je bila vojska zaradi kaotičnega dogajanja v stanju povečane pripravljenosti.

V luči novih protestov je izraelski predsednik Jicak Hercog danes vlado pozval, naj ustavi zakonodajni postopek sporne pravosodne reforme. "Zaradi enotnosti ljudstva, zaradi odgovornosti vas prosim, da nemudoma ustavite zakonodajni postopek," je zapisal na Twitterju. Ob tem je opozoril, da je ljudi v državi zajel globok strah ter da so ogroženi varnost, gospodarstvo in družba Izraela.

"Zaradi enotnosti ljudstva, zaradi odgovornosti vas prosim, da nemudoma ustavite zakonodajni postopek."

Jicak Hercog,
izraelski predsednik

Tudi ZDA so zaradi dogajanja v Izraelu izrazile zaskrbljenost. Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je namreč pozvala h kompromisu. "Demokratične vrednote so vedno bile in morajo ostati značilnost odnosov med ZDA in Izraelom," je dejala.

Galant je v soboto zvečer v govoru pozval Netanjahujevo desno koalicijo, naj zadrži načrte glede reforme, katere ključni deli naj bi se začeli izvajati v prihodnjih dneh. Pozval je k dialogu z nasprotniki reforme in dejal, da je nacionalna varnost ogrožena, saj rezervisti v znak protesta proti pravosodni reformi zavračajo služenje. Galant je doslej najvišji član izraelske vlade, ki je bil kritičen do reforme.

Cilj sporne pravosodne reforme, ki je izzvala številne množične proteste, je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Z njo si vlada želi zagotoviti tudi nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

sCjLcydSU8w

wGTiQyf-h4k

d1sOnJNS-Ic

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.