Stanka Prodnik

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Predsednik vlade nas vedno znova poskuša prepričati, kako vse, kar počne, počne premišljeno in zavestno

In računa na naše razumevanje

Intervju s predsednikom vlade Robertom Golobom v oddaji Preverjeno

Intervju s predsednikom vlade Robertom Golobom v oddaji Preverjeno
© POP TV

POP TV je predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila priložnost, da v oddaji Preverjeno razplete, kar je sam v svoji zdaj že pregovorni zaletavi kvazi možatosti zapletel: namreč svoje zasebno življenje v očeh javnosti. Ki je postalo čudno po tem, ko se je začela na uradnih fotografijah vlade pojavljati njegova partnerica Tina Gaber.

V oddaji Alenke Arko, ki ji je uspelo voditi pogovor ravno prav ostro, smo tako izvedeli, da je premier že eno leto in pol oče samohranilec, da o tem ni govoril prej, ker so mu svetovali, naj v času pred volitvami ne govori o svojem zasebnem življenju. Povedal nam je tudi, da se je z dvema otrokoma preselil v Ljubljano, da zdaj živijo skupaj z njegovo novo partnerico – Tino Gaber. A kaj je bil pravi razlog, da nam je vse to povedal? Ker je vsa država zastrigla z ušesi, ko se je njegova partnerica začela pojavljati na fotografijah različnih sestankov v uradu predsednika vlade.

In kako je utemeljil navzočnost svoje partnerice v prostorih vlade? S tem, da hoče biti transparenten. Transparenten v nepotizmu? Če je nepotizem transparenten, postane nenadoma dober in sprejemljiv? Tina Gaber je sicer lahko predana dobrotnica živali in morda celo modra razmišljevalka o prehrani, kar je super in vredno vse podpore, vendar pa to ne pomeni, da je predstavnica civilne družbe, ki se ukvarja s to problematiko. Nihče ne bi nikoli poklical Tine Gaber na to temo. Nihče je nikoli ni poklical na to temo. Ker se s tem nikoli ni ukvarjala profesionalno, ampak kot ljubiteljica. Ima veselje, ima čas, ima prepričanja. To je super – da so ljudje družbeno zavedni in aktivni. A dejansko je edina referenca, ki jo ima na tem področju Tina Gaber, da je premierova partnerica.

Naj torej kar povemo, kaj si mislimo o vsem skupaj: ko in če ima Tina Gaber mnenje, naj ga pove svojemu partnerju, on pa naj, če se s tem strinja, to zagovarja tudi kot predsednik vlade. Predsednik vlade nam je na obisku pri Alenki Arko poskušal prodati nasprotno logiko: češ da morajo partnerji politikov svoje mnenje izražati javno – če ga imajo –, ker je to transparentno. Res? Bodo zdaj na vsakem odboru in komisiji vlade sedeli zainteresirani partnerji politikov? Bomo imeli tudi na sejah državnega zbora zraven še nekaj stolov za partnerje poslancev? Katerih sej pa se lahko udeležuje mož predsednice republike? Ta namreč tudi misli, da je poklicani umetniški vedež, ker ima veselje, čas in denar, celo zbirko omar in drugega antikvariatskega kiča. Pa se ne bi vtikali v to njegovo zbirateljsko šaro, če ne bi zadnje čase z ženo – ker je ta postala predsednica republike – mislila, da se lahko vtikata v nacionalne zbirke umetniških del.

S tem je vse narobe. Tako kot je bilo narobe, ko je zdravnica Urška Bačovnik Janša urejala, pri kom naj se naroča medicinska oprema. Saj tudi ona ni imela slabih namenov, pač, znance je predlagala za dobavitelje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.