Boštjan Napotnik

 |  Mladina 13  |  Konzum

Nam-nam

Birdie, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Otvoritvena zbirka

Otvoritvena zbirka

Glavni krački

Glavni krački

Bistro Birdie
Cesta v Mestni log 3, Ljubljana
Tel.: 030 618 625
Trio nam-nam ptičarjev obratuje od srede do sobote od 18. do 23. ure, rezervacije so kar obvezne.

Ambient:
darkiš bistro z visokimi stropi ter steklenično-svetlobnimi stenskimi inštalacijami; muzika je preveč ziheraška salonska žolca

Napitki:
ne čisto na prvo žogo, a dovolj zanimivo in dobro pokrita Slovenija z nekaj odvodi v najbolj znane svetovne regije; karta sicer ni spisana; cene pa so približno dvakratnik trgovskih

Vegetacija:
ob rezervaciji goste izprašajo o prehranskih preferencah; pomenite se!

Dostopnost:
postaja lpp je pred vrati, mogoče vam kje v bližini uspe najti tudi kakšno parkirno mesto; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
ravioli s šparglji
žabji kraki

Ne tako fino:
(konceptualne) omejitve

Fiksen, tedensko variirajoč meni, pri katerem štiri predjedi ter glavno jed s prilogami postrežejo na sredino mize, pašto in sladico pa individualno, strežejo za 50 evrov.

»Hoho, ali mislite, da bo kdo ime lokala dopolnil še z dodatkom nam-nam na ozvočenju in občim epskim razvratom?« je med vrtenjem pedal proti Trnovskim vratom sotrudnika kibical zapisnikar naše tokratne odprave, ki ga je ime naciljanega lokala takoj spomnilo na prve takte kultne Edwards-Sellersove Zabave (mimogrede, 17. aprila jo bodo zavrteli v Kinodvoru). No, izkazalo se je, da so trije mladeniči, ki so lokal ob južni ljubljanski vpadnici odprli v iskanju postkoronskih izhodnih strategij, v svoji viziji precej bolj disciplinirani in zadržani, kar se kaže predvsem v fiksnem meniju, ki njim olajša nabavno planiranje, gostom pa odločanje. S tem ni nič narobe, je pa res, da bi meni marsikdo raje kot na Instagramu prebral pri mizi v lokalu in se s cenami jedi – še bolj pa s postavkami za vino – seznanil prej kot ob izdaji računa.

Na krožnike, ki so v Birdieju z velikim brandiranim robnim potiskom prilagojeni dobi, ko se jedi predvsem insta gleda, fantje večinoma postavljajo klasično bistrojsko robo. V kolekciji na sredino mize postreženih predjedi je osrednje mesto zavzemal ob netradicionalnih, a vzorno hrustljavih paličicah ocvrtega krompirja postreženi puristično (kapre, šalotka, dijonska in zrnata gorčica) zastavljeni tatarec, v katerega smo si potem sami vmešali še prepeličje jajce, ki, vsaj pri nam postreženi količini mesa, ni kaj prida vplivalo na teksturo jedi. Malo stran od slovenskih šeg so zavili tudi s pripravo žabjih krakov v prijetni, z belim vinom odišavljeni masleni omaki, zbirko pa sta dopolnjevali še dve nepretresljivi hladni podobnici – s čemaževim oljem podložen ter z rdečo peso in zelenim jabolkom obložen odcejeni jogurt na enem krožniku ter v olivno olje položena razprta burrata z rdečim poprom in slanima filetoma na drugem.

Glavni jedi sta bili dve: formalno gledano je to bila lepo zmehčana odojkova krača (katere kožo bi vendarle bilo vredno malo bolj zahrustati) z robuchonovsko zaputranim pirejem ter z ocvirki in poširanim jajcem opremljenim regratom, a za nas – in za zaključno oceno, pri kateri so fantje viseli med korektnostjo in odličnostjo – so bili glavni izjemni domači ravioli, pri katerih je klapalo čisto vse – bogato, ravno prav razvaljano in natančno skuhano testo, polnilo s karakterno, a ne zelo sladko figovo marmelado ter natančno pripravljena in odmerjena svilnata, dišeča in okusna omaka z mladimi šparglji. Chapeau!

Birdie je simpatičen lokal, ki pa bi v mladostno samozaverovanost (»to je naša vizija bistroja, take it or leave it«) vendarle moral vnesti tudi razmislek o pričakovanjih gostov: ob že tako zelo kratkem in zaklenjenem meniju postrežena polovička majhne monoporcijske jabolčne pitice in deljenje dveh inčunov med tri jedce lahko hitro učinkuje škrtuharsko in v nasprotju z duhom sproščenega uživanja, za katerega se deklarativno zavzemajo.