Monika Weiss  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 14  |  Družba  |  Intervju

Uroš Macerl / »Zadnji protest kmetov je bil zlasti protest proti Golobovi vladi, ne pa protest za kmeta«

Kmet in okoljevarstvenik

© Borut Krajnc

Uroš Macerl (1968) je kmet iz Ravenske vasi nad Zagorjem ob Savi in dolgoleten okoljski aktivist, ki od lani sopredseduje Zeleni stranki Vesna. Leta 2017 je prejel najvišjo svetovno nagrado za okoljski aktivizem, Goldmanovo nagrado, znano tudi kot »Green Nobel«, zelena Nobelova nagrada. Kot kmet v vplivnem območju in predsednik zasavskega društvo Eko krog je s somišljeniki vztrajal in dokazal kršitve cementarne Lafarge, zaradi katerih je morala cementarna 5. marca 2015 dokončno ustaviti proizvodnjo. V utemeljitvi nagrade je zapisano, da »je izkoristil priložnost edinega stranskega udeleženca v pravnih postopkih pridobivanja okoljskih dovoljenj ter s pomočjo ostalih aktivistov Eko kroga uspešno ustavil sosežig petrolkoksa in nevarnih industrijskih odpadkov v cementarni«.

Macerl je bil leta 2021 med začetniki kampanje proti spremembam zakona o vodah, ki ga je Janševa vlada uzakonila marca 2021; na referendumu julija 2021 je proti zakonu glasovalo 682.760 volivcev. Pred zadnjimi državnozborskimi volitvami je s somišljeniki ustanovil Zeleno stranko Vesna. Ta se sicer ni uvrstila v državni zbor, so pa njeni člani in članice večji uspeh dosegli na lokalnih volitvah. Predstavnica Vesne v mestnem svetu Ljubljane je ena glavnih nasprotnic ne-zelenih projektov MOL, kot sta sežigalnica in kanalizacijski kanal C0, ki pomeni poseg v največji vodonosnik na območju Ljubljane.

Vaša kmetija je hribovska, leži nad Zagorjem ob Savi. Leta 2010, torej pred 13 leti, ste skrbeli za 140 ovac, dve kobili, pet oslov, deset koz in imeli 23 hektarov površin, sem prebrala. Kako je danes? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.