Izak Košir

 |  Mladina 18  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Fotografija iz razstave Čakamo zaman

Fotografija iz razstave Čakamo zaman
© Meta Krese

Meta Krese: Čakamo zaman, Galerija Alkatraz, Ljubljana

09/05—28/05

Fotografinja Meta Krese je v večletnem projektu Čakamo zaman dokumentirala zgodbe vdov iz Srebrenice, ki so se v prvi polovici devetdesetih let zatekle v od mest odrezana begunska naselja v Tuzlanskem kantonu, nato pa tam ostale vse do danes, tako kot njihovi otroci in zdaj še vnuki. Meta Krese je njihove dolgotrajne stiske povezala v celoto, ki nosi močno sporočilo proti nasilju, fotografije pa bo v Ljubljani predstavila v okviru festivala Rdeče zore. Že kmalu, od 18. maja naprej, si bomo v Mestni galeriji Ljubljana lahko ogledali tudi njene druge projekte.

Izginjanje, Kinodvor, Ljubljana

Premiera 08/05 ob 20. uri

Režiserka Andrina Mračnikar se v najnovejšem celovečernem dokumentarnem filmu Izginjanje odpravi v svojo južnokoroško domovino, kjer išče odgovor na vprašanje, zakaj slovenski jezik in kultura vse bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. V svojih družinskih zgodbah razkriva sto let avstrijske zgodovine, ki je na Koroškem zaznamovana z zapravljeno priložnostjo, da bi slovenščino in slovensko manjšino cenili kot obogatitev in kot nepogrešljiv del Avstrije. Na avstrijskem Koroškem je pred letom 1910 okoli 90 odstotkov vseh prebivalcev govorilo slovensko, danes pa jih je na primer v režiserkinem rodnem kraju Hodiše le še pet odstotkov. Kako bo s tem čez 30 let, se sprašuje režiserka v filmu, ki je prejel že več nagrad, tudi nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo.

MGL & AGRFT: Zgodovina ljubezni, Kino Šiška, Ljubljana

08/05 ob 19. uri

Ekipa Mestnega gledališča ljubljanskega ter Akademije za gledališče, radio, film in televizijo bo na svojem vsakoletnem tradicionalnem koncertu obudila glasbeno preteklost, odeto v novo preobleko. Ob spremljavi glasbenikov pod vodstvom Mihe Petrica bodo na koncertni oder stopili igralci iz Mestnega gledališča ljubljanskega in gostje, ki se bodo sprehajali med velikani slovenske in svetovne glasbene zgodovine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.