STA

 |  Svet

Rusija naj bi v Ukrajini izdala 1,5 milijona potnih listov

Zasedena ozemlja

Rusija je na zasedenih ozemljih v Ukrajini izdala 1,5 milijona potnih listov, je sporočil ruski premier Mihail Mišustin. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so bili prebivalci prisiljeni v prevzem potnega lista, ki je potreben za izpolnitev osnovnih birokratskih obveznosti. Po mnenju Kijeva gre za zatiranje ukrajinske identitete.

"Od oktobra lani je ruski potni list v novih regijah prejelo skoraj 1,5 milijona ljudi," je Mišustin povedal na seji vlade v Moskvi, pri čemer je imel v mislih dele ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, ki so deloma ali v celoti pod nadzorom ruskih sil. Moskva si je sicer omenjene regije enostransko priključila septembra lani.

"Od oktobra lani je ruski potni list v novih regijah prejelo skoraj 1,5 milijona ljudi."

Mihail Mišustin,
ruski premier

"Pomembno je, da vsi prebivalci [teh regij] občutijo resnične spremembe, ki se dogajajo v mestih in krajih, da vidijo, da se ulice in hiše postopoma obnavljajo," je na seji še dejal Mišustin.

Rusija sicer že leta izdaja potne liste ljudem z območij v vzhodnem Donbasu, ki so od leta 2014 v rokah tamkajšnjih proruskih separatistov, in na anektiranem polotoku Krim. Ob napadu na Ukrajino februarja lani je ta prizadevanja pospešila. EU je sicer v preteklosti že zatrdila, da ne bo priznavala ruskih potnih listov, izdanih v "nezakonito zasedenih" ukrajinskih regijah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.