Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 23  |  Kultura  |  Film

Tako vizualno zgovornega filma zlepa ne boste videli

Vsak kader hoče biti film zase, revolucija ali pa vsaj estetski multipleks

zelo za

Do konca in naprej. Spider-Man: Potovanje skozi Spider-svet. Spider-Man: Across the SpiderVerse, 2023, Joaquim Dos Santos, Kemp Powers & Justin K. Thompson.

Tako vizualno zgovornega filma zlepa ne boste videli. Vsak kader hoče biti film zase, revolucija ali pa vsaj estetski multipleks. Gwen Stacy in Miles Morales sta newyorška najstnika, outsiderja s spidermanskimi sposobnostmi – ona je Spider-Woman, on pa Spider-Man. Ona je bobnarka, on pa borec proti kriminalu. Svojo identiteto skrivata, a vedno lahko rešita svet. Kaj gre lahko narobe? Happy end! Fukuyama. Toda svet je bolj zapleten.

Ko mimo pridrvi elitni spidermanski par, ki skuša počistiti in sanirati multivesolje (ob tem, kar se je dogajalo v filmu Spider-Man: Novi svet, alias Spider-Man: Into the Spider-Verse, je nastalo veliko kolateralne škode), ko se izkaže, da je multivesolje polno alternativnih Spideyjev (Spider-Man 2099, mumbattanska verzija, nindža-vampirska verzija, punk-verzija, dinozavrska verzija, mačja verzija, avtomobilska verzija, Lego-verzija itd.) in da obstaja celo skrivno globalno spidermansko združenje (Spider-Society), in ko multivesolje destabilizira in ogrozi megalomanski dr. Jonathan Ohnn, alias Spot, falirani, frustrirani, jezni, maščevalni znanstvenik, poraščen s portali za manipuliranje s časom in prostorom, se tale epski animirani film – prvi del dvodelnega sequela, ki se tako kot Hitri in drzni X konča s cliffhangerjem (finale, Beyond the Spider-Verse, pride marca) – raztegne v neverjetni, osupljivi, večopravilni ringelšpil lucidnih, kinetičnih in neustrašnih gegov, vinjet, vicev, domislic, idej, spinov, barv, digresij, trikov, razkritij, preobratov, detajlov, fines, intervencij in showstopperjev, sublimnih zgostitev cinefilske vneme, ki pridejo in naglo izginejo. Kot v iluzionistični točki.

Ta film pokaže, da ima film res superjunaške, nadčloveške sposobnosti, »supermoč«, da je zanj tudi multivesolje premalo in da je njegov potencial še vedno neizkoriščen. Tu ne morete reči, da niste ničesar zgrešili ali zamudili.

Film, ki ponuja brezmejno količino alternativnih Spider-Manov, alternativnih zemelj (oštevilčenih) in alternativnih vesolj, res izgleda alternativno. Kot psihedelični kvantni metafikcijski Looney Tune. In seveda, ta film pokaže, da ima film res superjunaške, nadčloveške sposobnosti, »supermoč«, da je zanj tudi multivesolje premalo in da je njegov potencial še vedno neizkoriščen. Tu ne morete reči, da niste ničesar zgrešili ali zamudili. (kino)

m6gPeMfgwKM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.