Uredništvo

 |  Politika

»Premajhna produkcija storitev je srž naših javnozdravstvenih težav«

IZJAVA DNEVA

"Ravno premajhna produkcija storitev (glede na naše potrebe) je srž naših javnozdravstvenih težav, zato nastajajo vrste, nastaja velika gospodarska škoda zaradi dolgotrajnih bolniških odsotnosti, imamo nepotrebne invalidnosti in smrti. Zato tudi nastajajo vse anomalije, ki v delujočem javnem zdravstvu sploh niso mogoče, ker zanje ni interesa – od samoplačniškega trga storitev, ki bi jih sicer morala v predpisanih rokih zagotavljati ZZZS, do razvoja pravega, zavarovalniško podprtega vzporednega zdravstva."

"Vse to nas po bližnjici vodi v najslabšo možno obliko balkaniziranega zdravstva, v katerem bolniki po eni strani ne morejo zaupati obubožanemu in tudi strokovno sesutemu javnemu zdravstvu, po drugi strani pa vedo, da je za bleščečimi reklamami 'privatnih klinik' in profesorskih nazivov skoraj nemogoče razlikovati med vrhunskimi, učinkovitimi terapijami ter med prodajanjem dragih 'terapij' brez vrednosti za bolnika."

(Alojz Ihan, dr. medicinskih znanosti, imunolog, pisatelj in publicist, o tem, da zdravstva, ki bi vključevalo storitve brez izrivanja in segregacije bolnikov s čakalnimi vrstami, sploh ni v projekcijah in še manj v načrtih; via Delo)

© Matej Povše

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.