Čas bedakov

Že dolgo z nejevero opažam, kakšnih negativnih odzivov so vsakokrat deležne kakršnekoli pobude za večjo zaščito okolja, živali in posledično vseh nas, čudi pa me, da se v časih, ko vedno bolj s strahom pogledujemo v nebo, to samo še stopnjuje. V mislih imam kmečki punt, užaljenost veterinarske stroke, prizadetost raznih gospodarskih združenj in naravnost sovražno nastrojenost desnih političnih strank. Še bolj pa me čudi delovanje raznih ministrstev, agencij, uprav in kar je še tega, prav oni naj bi namreč okolje varovali, pa se mi vse bolj zdi, da bi najraje iz narave odvzeli kar naravo samo, saj nam je tako ali tako samo v breme, ker ovira razvoj, zmanjšuje gospodarsko konkurenčnost, nagaja kmetom in lastnikom kapitala …

Me pa ne čudi, da so po medvedih in volkovih na vrsto za odvzem iz narave zdaj prišle krvoločne tujerodne nutrije. Mimogrede, nutrije niso ekonomski migranti, ki so šli s trebuhom za kruhom v daljne kraje, naselili smo jih sami. Vdrli smo v njihovo domovino in jih tako kot v zgodovini številna domorodna ljudstva, ki so imela srečo, da smo jih našli, zaradi pohlepa in občutka večvrednosti privlekli k nam kot sužnje. Krivda in odgovornost za to, da so se znašle v našem sicer ’tako cenjenem okolju’, sta torej izključno naši. Najbrž nutrijam ne bi pomagalo niti, če bi se v duhu časa prekvalificirale v svizce in se naselile v hribih, kajti tam bi njihove nemarkirane luknje ogrožale nedolžne gležnje turistov v opankah. Poleg ideje, da naj bi njihovo meso uporabljali za prehrano za naše muce in kužke, bi bila to lahko tudi priložnost za oživitev krznarske industrije.

Veliko bolje se namreč sliši ’krzno divje nutrije’ kakor ’gojene nutrije’. Lahko dodamo še oznake eko, bio, trajnostno ali pa celo ’naše super krzno’.

Še to: kako bi zvenelo tole – v nočnem ruskem bombardiranju Kijeva je bilo iz narave odvzetih 63 civilistov in 16 vojakov. Saj vem, prekmalu, preveč, neokusno, neprimerljivo. Kot vsako nasilje. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.