STA

 |  Svet

Rusija in Ukrajina / Novi napadi z droni

V zadnjih mesecih se je povečalo število ukrajinskih napadov z droni na ozemlje Rusije. Rusija po drugi strani zavrača očitke, da cilja civilno infrastrukturo v Ukrajini.

Ruska zračna obramba je davi odbila štiri ukrajinske napade z droni, je sporočilo ministrstvo za obrambo v Moskvi. Pojasnilo je, da so dva brezpilotna letalnika uničili nad moskovsko regijo, dva pa sta strmoglavila v obmejni regiji Brjansk. Iz Ukrajine medtem poročajo o napadih ruskih dronov na Zaporožje na jugu države.

Rusko ministrstvo o smrtnih žrtvah ali ranjenih ni poročalo. Po besedah župana Moskve Sergeja Sobjanina je zračna obramba drona nad moskovsko regijo sestrelila na zahodnem obrobju prestolnice. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass je bila pri tem poškodovana ena stavba in več avtomobilov v njeni bližini.

Po navedbah ministrstva je ruska zračna obramba dva ukrajinska brezpilotna letalnika uničila tudi nad Črnim morjem blizu polotoka Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 enostransko priključila. Povrhu pa naj bi rusko reaktivno letalo tipa suhoj v Črnem morju uničilo še ukrajinsko izvidniško ladjo.

"Nocoj je posadka Su-30cm pomorskega letalstva črnomorske flote uničila izvidniški čoln ukrajinskih oboroženih sil na območju ruskih objektov za proizvodnjo plina v Črnem morju," je na Telegramu zapisalo ministrstvo. Podrobnosti o uničenih dronih in ladji ob tem ni navedlo.

Medtem iz Ukrajine prihajajo poročila o nočnem napadu ruskih dronov iranske izdelave šahed na mesto Zaporožje v istoimenski regiji, pri čemer pa naj bi bili poškodovani štirje stanovanjski bloki. Žrtev ni bilo, na svoji spletni strani navedbe župana Anatolija Kurtijeva povzema ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

V zadnjih mesecih se je povečalo število ukrajinskih napadov z droni na ozemlje Rusije. Kijev uradno sicer ne prevzema odgovornosti za te napade. Rusija po drugi strani zavrača očitke, da cilja civilno infrastrukturo v Ukrajini in vztraja, da so njena tarča vedno vojaški objekti.

XZ-2yla5x9o

7L7z2jASPAY

u7STLTtOEOM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.