STA

 |  Kultura

MAO / Od sredine septembre pod vodstvom v. d. direktorice Maje Vardjan

Maja Vardjan, ki je v muzeju že od leta 2013 opravljala delo kustosinje za arhitekturo in oblikovanje, bo nasledila Boga Zupančiča, ki je v začetku avgusta podal odstopno izjavo

Vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bo kot vršilka dolžnosti direktorja s 15. septembrom prevzela Maja Vardjan, so sporočili z ministrstva za kulturo. Maja Vardjan, ki je v muzeju že od leta 2013 opravljala delo kustosinje za arhitekturo in oblikovanje, bo nasledila Boga Zupančiča, ki je v začetku avgusta podal odstopno izjavo.

Kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, je Maja Vardjan mednarodno uveljavljena in priznana kustosinja in raziskovalka, specializirana za slovensko oblikovalsko in arhitekturno produkcijo 20. stoletja ter sodobne ustvarjalne prakse.

V MAO ima dolgoletne izkušnje, vodila je pripravo številnih razstav in sodelovala pri ključnih projektih MAO, kot so bili BIO 50: 3, 2, 1, ... TEST, 2014 in BIO 25: Daleč, tako blizu, 2017. Za slednjega je prejela nagrado Mednarodnega muzejskega sveta muzejev (ICOM) Slovenija, so spomnili na ministrstvu.

Leta 2016 je koordinirala kongres Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev (ICAM), ki ga je gostil MAO. Sodelovala je tudi pri evropski platformi Made In: pripovedi obrti in oblikovanja, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kuratorje, predane raziskovanju rokodelske dediščine skozi sodobno produkcijo in je letos prejela nagrado Europa Nostra.

Maja Vardjan bo nasledila Boga Zupančiča, ki je direktorsko funkcijo opravljal od konca leta 2020, v začetku tega meseca pa je podal odstopno izjavo z obrazložitvijo, da se želi posvetiti strokovnemu in raziskovalnemu delu in se tako vrača na delovno mesto kustosa - muzejskega svetnika v muzeju, so še zapisali na ministrstvu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.