Vanja Pirc

 |  Mladina 34  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Mito Gegič: Yamaha Beach (2023)

Mito Gegič: Yamaha Beach (2023)

Mito Gegič: Očetnjava je jecljajoči jetnik, Galerija Kresija, Ljubljana

Do 07/09

Slikar Mito Gegič (1982) v ljubljanski Galeriji Kresija predstavlja svoja nova dela, ustvarjena letos in lani. Prepoznavne podobe lovstva, ki ga spremljajo že leta, se v novi seriji prelevijo v podobe »tehničnih ovir«, usodnih brodolomov in ponesrečenih poskusov prečkanja Sredozemlja – in so s tem neposredna kritika migrantske krize, medijskega poročanja o njej, človeške apatičnosti in moralne diskrepance.

Festival Grounded, Pritličje in druga prizorišča, Ljubljana

Do 26/08

Festival Grounded, ki ga pripravlja ekipa ljubljanskega lokala Pritličje, bo znova prepletel elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem. Letošnja osrednja tema je mir in posvečeni ji bodo pogovori in okrogle mize, ki se bodo vsak dan vrstile že od jutranjih ur. Velik fokus bo na temah, ki zadevajo območje nekdanje Jugoslavije in Ukrajino, med drugim pa bodo iskali odgovore tudi o miru v času podnebnih sprememb. Večeri bodo posvečeni glasbi; v petek, 25. avgusta, in soboto, 26. avgusta, bo od 20. ure naprej na dvoriščih AKC Metelkova zanjo poskrbela ekipa Ustanove, po 23. uri pa se bo dogajanje preselilo v metelkovske klube – v petek v Menzo pri koritu in Gromko, v soboto pa v Monokel in Tiffany. V Pritličju gostijo tudi razstavo ukrajinskih umetnikov in umetnic Prostovoljci in prostovoljke v boju za življenje in svobodo.

Platforma sodobnega plesa, več prizorišč, Maribor

26/08—31/08

Platforma sodobnega plesa bo v Maribor že sedemnajstič privabila plesne ustvarjalce iz Slovenije in tujine. Zvrstilo se bo 16 dogodkov, največ v Lutkovnem gledališču Maribor, pa tudi v Minoritski cerkvi, GT22 in na več prizoriščih na prostem. Festival bo v soboto, 26. avgusta, odprla belgijska plesno-gledališka predstava Llouise, med vrhunci pa bo tudi predstava Hic sunt dracones, ki jo bo češko plesno gledališče Theatre Continuo uprizorilo v nedeljo, 27. avgusta. Na Židovskem, Vojašniškem in Slomškovem trgu bomo lahko vsak dan spremljali delo v nastajanju z naslovom Okamenela.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.