LV, STA

 |  Svet

Trump naj bi se danes predal oblastem

Obtožnica ga bremeni poskusov sprevračanja rezultatov volitev leta 2020

Donald Trump

Donald Trump
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se bo po lastnih napovedih danes predal oblastem v ameriški zvezni državi Georgia, kjer ga obtožnica bremeni poskusov sprevračanja rezultatov volitev leta 2020. Sodišče je pred tem njegovo varščino določilo v višini 200.000 dolarjev. Poleg Trumpa se mora oblastem do petka predati še 18 soobtoženih.

Državna tožilka okrožja Fulton v Georgii Fani Willis je proti Trumpu in osemnajsterici obtožnico vložila zaradi poskusov vplivanja na uradnike, da spremenijo izide volitev pred tremi leti, na katerih je Trump izgubil proti demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu.

Poraženec volitev je v ponedeljek sporočil, da bo danes odšel v Atlanto, kjer ga bo pridržala "skrajno leva" tožilka Willis. Ob tem je ponovil prepričanje, da ga preganjajo z željo po vplivanju na predsedniško tekmo za volitve prihodnje leto.

Isti dan je sodnik v postopku odločil, da bo Trump sojenje lahko čakal na prostosti pod pogojem, da ne bo posredno ali neposredno grozil morebitnim pričam.

Willis je preiskavo začela februarja 2021 zaradi telefonskega klica Trumpa sekretarju Georgie Bradu Raffenspergerju z zahtevo, naj mu nekje najde 11.780 glasov, kolikor jih potrebuje za volilno zmago proti Bidnu v tej zvezni državi.

Trump se bo moral v Georgii med drugim spopasti še z obtožbami o laganju uradnim osebam, ponarejanju dokumentov in spodbujanju uradnikov h kršenju zaprisege.

Vodilni republikanski kandidat bi se sicer v primeru zmage na volitvah prihodnje leto lahko sam pomilostil v primeru zveznih kazenskih pregonov. Na morebitno obsodbo v Georgii pa ne bi mogel vplivati, kar bi ZDA postavilo v veliko ustavno zagato.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.