Luka Volk

 |  Mladina 34  |  Družba

Kje je Dončić?

Zakaj svetovnega prvenstva v košarki ne bo mogoče spremljati na TV Slovenija

Luka Donči

Luka Donči
© Luka Dončić, X

Marsikateri športni navdušenec je bil lani precej razočaran, ko je ugotovil, da ne bo mogel spremljati tekem košarkarske reprezentance, na katerih sta skupaj preigravala in na koš metala Luka Dončić in Goran Dragić. Televizijske prenose teh tekem je namreč že leto prej odkupil Sportklub, njegove storitve pa so na voljo le naročnikom telekomunikacijskega operaterja Telemach, torej zgolj približno 30 odstotkom uporabnikov televizije. Prav danes se začenja svetovno prvenstvo v košarki – poleg Sportkluba bo tokrat ogled tekem zagotovila tudi Šport TV. Ne pa na primer TV Slovenija, ki je dostopna največ gledalcem, kar pomeni, da bi si na njenem sporedu tekme prvenstva lahko ogledal tako rekoč vsak.

Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah določa, da izdajatelj na podlagi pridobljenih izključnih pravic ne sme prenašati posamezne prireditve, ki je pomembna za javnost, na način, zaradi katerega bi bilo pomembnemu delu gledalcev onemogočeno spremljanje te prireditve na neplačljivem televizijskem programu. Nadalje zakon še določa, da lahko tako prireditev prenaša izdajatelj v neplačljivem televizijskem programu, če ima možnost ta televizijski program spremljati vsaj 75 odstotkov prebivalcev Slovenije. Te omejitve veljajo zgolj za prireditve, ki so na seznamu prireditev, pomembnejših za televizijski prenos, take so tudi tekme košarkarske reprezentance, ta seznam pa sprejme vlada na predlog sveta za radiodifuzijo.

A zapletati se je začelo že leta 2019. Tedaj je vlada Marjana Šarca potrdila nov seznam športnih prireditev – vendar ga ni objavila v uradnem listu. Po mnenju operaterjev je to pomenilo, da seznam ni pravno zavezujoč. To je izkoristila Janševa vlada, ki se seznama prav tako ni nikoli odločila objaviti v uradnem listu. Šele septembra lani ga je objavila vlada Roberta Goloba.

Luksemburški regulator avdiovizualnih vsebin ALIA je nato sklenil, da seznam vseeno ne zavezuje izdajatelja programa Sportklub s sedežem v Luksemburgu, saj bi moral biti notificiran in objavljen tudi v uradnem listu EU. Na kulturnem ministrstvu pojasnjujejo, da prav zdaj »potekata prenova seznama in priprava za notifikacijo pri Evropski komisiji z namenom, da države članice medsebojno priznajo veljavnost seznama znotraj EU«. Ko bo ta medsebojno priznan na ravni EU, ga bo tudi Slovenija »lahko v celoti uveljavila in od subjektov, ki so pridobili izključne pravice za prenos in imajo sedež v drugi državi članici EU, zahtevala izpolnjevanje pogojev, določenih v zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah«.

To še ne pomeni, da bi RTV Slovenija s tem dobila pravico do prenosa takšnih športnih prireditev, to je kakopak predmet tržne svobode. Tako lahko prenaša zgolj prireditve, za katere pridobi pravice, in to v skladu s profesionalnimi standardi in materialnimi zmožnostmi javnega zavoda.

Kot so odgovorili na RTV Slovenija, se je TV Slovenija sicer potegovala za odkup pravic za prenos tekem svetovnega prvenstva v košarki, ponudbo Sportklubu je oddala že novembra 2022. »Žal so nas pred kratkim obvestili, da nam pravic ne bodo odprodali,« so zapisali.

Morda pa bodo imeli pri tem več sreče prihodnjič. Na vrh uprave RTV Slovenija se je namreč nedavno zavihtel športni navdušenec Zvezdan Martič, čigar največja (športna) ljubezen je prav košarka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.