Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Film

Najsrečnejši človek na svetu

Najsrekjniot čovek na svetot, 2022, Teona Strugar Mitevska

zadržan +

Quo vadis, Asja?

V Zupaničevem dokumentarcu Sarajevo safari vidimo in slišimo, kako so turistični, snuffovski ostrostrelci med vojno v Sarajevu streljali muslimane, v Žaličevem Prazniku dela primejo muslimana, ki je med vojno v Sarajevu »snel« srbskega ostrostrelca, a povzročil mučno »kolateralno škodo«, v romantični tragediji Najsrečnejši človek na svetu, ki jo je koproducirala Slovenija, pa pravnica Asja (Jelena Kordić Kuret), s pomočjo analognega tinderja spozna Srba, bančnega uslužbenca Zorana (Adnan Omerović), ki je med vojno v Sarajevu »streljal na svoje mesto«, da bi dokazal, da ni »pička«. Ko je ustrelil prvič, je zadel njo. Spoznata se na seansi »Dotik sreče«, ki poteka v nekem socialističnem hotelu, kjer »povezujejo« osamljena srca in kjer sedita drug nasproti drugega in odgovarjata na »osebna« vprašanja, ki jih zastavlja moderator (»Bi hodili z žensko drugačne veroizpovedi?«). Vse poteka po pravilih in pod nadzorom (udeleženci si morajo natakniti priponke z imeni in celo uniforme), kajti ljubezen je nevarna, nepredvidljiva in eksplozivna – lahko se izrodi v vojno.

Ko Zoran pove, da je bil med vojno pripadnik vojske republike Srbske in da je tri leta streljal na Sarajevo, takoj doda, da bi najraje izgubil spomin ali naredil samomor, toda njegova posttravmatska stresna motnja kmalu postane javni teater, v katerem imajo kaj pripomniti tudi ostali udeleženci tega matchmakinga: »Zakaj misliš, da je tvoja zgodba pomembnejša od naših,« vpraša prvi. »Nihče se več ne spominja, kaj se je tu dogajalo,« pravi drugi. In tretji: »Vse se spet začenja od začetka!« Pa četrti: »Samo žal mi je Sarajeva.« In še: »Kako se lahko s hčerkico sprehajaš po mestu, na katerega si streljal?« Vojna ni igra, sprava pač. Najsrečnejši človek na svetu, reimaginacija Drljevićeve psihodrame Moški ne jočejo (s priokusom drame Quo vadis, Aida?), je film, v katerem imajo vsi prav. Vsi so imeli drugačne življenjske načrte. »Vsi smo bili ranjeni. Zločinec je med nami. Zaljubljena sem,« krikne Asja, kot bi skušala streljati na povojno Sarajevo. (Kinodvor)

746932296

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.