STA

 |  Svet

Bo v prihodnjih letih še več konfliktov, nemirov in lakote?

Svetovni program za hrano opozarja na pomanjkanje sredstev

Vse skromnejše financiranje Svetovnega programa za hrano (WFP) marsikje že vpliva na zmanjševanje obrokov, so danes opozorili v tej organizaciji, ki deluje pod okriljem Združenih narodov. Če se bodo težave nadaljevale, bo stradanju izpostavljenih dodatnih 24 milijonov ljudi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

WFP letos primanjkuje več kot 60 odstotkov finančnih sredstev, potrebnih za nemoteno delovanje vseh njegovih projektov, kar je največ doslej. "Prvič v zgodovini smo priča stanju, ko se prispevki zmanjšujejo, potrebe pa vztrajno naraščajo," so zapisali.

Vsak odstotek zmanjšanja pomoči v obliki hrane po njihovih ocenah na svetovni ravni stradanju izpostavi 400.000 ljudi. V prihodnjih 12 mesecih bi bilo lahko tako stradanju izpostavljenih dodatnih 24 milijonov ljudi. "To bi pomenilo 50-odstotno povečanje števila stradajočih," so opozorili.

"Če ne bomo prejeli podpore, ki jo potrebujemo za preprečitev nadaljnje katastrofe, bo svet nedvomno priča še več konfliktom, več nemirom in več lakote."

Cindy McCain,
izvršna direktorica WFP

"Če ne bomo prejeli podpore, ki jo potrebujemo za preprečitev nadaljnje katastrofe, bo svet nedvomno priča še več konfliktom, več nemirom in več lakote," je opozorila izvršna direktorica WFP Cindy McCain.

Z negotovo oskrbo s hrano se po ocenah WFP po svetu sooča 345 milijonov ljudi. Približno 40 milijonov trpi takšno pomanjkanje hrane, da tvegajo smrt zaradi podhranjenosti. "Pomoč WFP je pogosto meja, ki jih ločuje od tega," so izpostavili v organizaciji.

Njihovi pozivi prihajajo pred prihajajočim zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Države donatorke so že večkrat pozvali, naj financiranje humanitarnih programov postavijo na prvo mesto.

76B0fr5WlPc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.