STA

 |  Politika

ZDA / Posebna predstavnica za gospodarsko obnovo Ukrajine in nove sankcije proti Rusiji

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na položaj posebne predstavnice ZDA za gospodarsko obnovo Ukrajine imenoval nekdanjo ministrico za trgovino Penny Pritzker

Biden je med drugim sporočil, da ima Pritzker globoke družinske vezi z Ukrajino in da bo na ključni položaj prinesla desetletja izkušenj in strokovnosti.

Biden je med drugim sporočil, da ima Pritzker globoke družinske vezi z Ukrajino in da bo na ključni položaj prinesla desetletja izkušenj in strokovnosti.
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na položaj posebne predstavnice ZDA za gospodarsko obnovo Ukrajine imenoval nekdanjo ministrico za trgovino Penny Pritzker, državni sekretar Antony Blinken pa je naznanil dodatne sankcije proti Rusiji zaradi vojne proti Ukrajini.

Biden je med drugim sporočil, da ima Pritzker globoke družinske vezi z Ukrajino in da bo na ključni položaj prinesla desetletja izkušenj in strokovnosti. Vodila bo ameriška prizadevanja za obnovo ukrajinskega gospodarstva z mobilizacijo javnih in zasebnih vlaganj, določanjem prioritet in odpiranjem izvoznih trgov.

"Prav tako bo sodelovala z drugimi mednarodnimi partnerji Ukrajine. Pomagala bo ukrajinski vladi pri uvajanju reform za utrditev gospodarstva in sodelovala z Ukrajino pri zagotavljanju začetka obnove," je med drugim sporočil Biden.

Penny Pritzker je bila med letoma 2013 in 2017 ministrica za trgovino ZDA v vladi predsednika Baracka Obame, sicer pa je uspešna poslovna ženska s premoženjem več milijard dolarjev.

Ustanovila je več podjetij in je med drugim tudi članica upravnega odbora podjetja Microsoft. Revija Forbes jo je leta 2009 uvrstila na seznam 100 najvplivnejših žensk na svetu. Njen brat J.B. Pritzker je guverner ameriške zvezne države Ohio.

Blinken je ob imenovanju sporočil, da bo Pritzker vodila prizadevanja za oblikovanje donatorskih prioritet preko Donatorske koordinacijske platforme, pri čemer ji bodo v pomoč široke izkušnje iz zasebnega sektorja in dela na položaju ministrice za trgovino ZDA.

"Prav tako bo sodelovala z drugimi mednarodnimi partnerji Ukrajine. Pomagala bo ukrajinski vladi pri uvajanju reform za utrditev gospodarstva in sodelovala z Ukrajino pri zagotavljanju začetka obnove."

Joe Biden,
ameriški predsednik

Blinken je omenil, da so njeni predniki pred več kot 100 leti prišli v ZDA iz Ukrajine, kjer so imeli v vasi nedaleč od Kijeva trgovino z žitom.

Državni sekretar je v posebnem sporočilu za javnost v četrtek naznanil uvedbo dodatnih sankcij proti več kot 150 posameznikom in organizacijam, ki so povezane z rusko invazijo na Ukrajino.

Gre za posameznike in organizacije, ki so vpletene v prizadevanja za izogibanje sankcijam, ki omogočajo nadaljevanje vojne in so odgovorni za krepitev ruske proizvodnje energije in njenega izvoza.

Sankcije so uvedene tudi proti ruskemu obveščevalcu in gruzijsko-ruskemu oligarhu in nekdanjemu generalnemu državnemu tožilcu Gruzije Otarju Partskhaladzeju, ko po navedbah Američanov po navodilih ruske obveščevalne službe vpliva na gruzijsko družbo in politiko.

Sankcije so uvedli tudi proti visokemu uradniku skupine Wagner zaradi zlonamernih ruskih dejavnostih v Srednjeafriški republiki.

4axZnnqgEhQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.