STA

 |  Svet

Izrael / »Palestinci cinično izkoriščajo Unesco in politizirajo organizacijo«

Izrael kritičen do uvrstitve predzgodovinskega območja Tel al Sultan v bližini palestinskega mesta Jeriho na seznam Unescove svetovne dediščine

Organizacija Združenih narodov (ZN) za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je v nedeljo uvrstila ruševine predzgodovinskega območja Tel al Sultan v bližini palestinskega mesta Jeriho na seznam svetovne dediščine. Odločitev je naletela na obsodbe Izraela, ki meni, da gre za politizacijo organizacije, iz katere je Tel Aviv izstopil leta 2019.

Kot je v nedeljo sporočil Unesco, je organizacija na svoj seznam svetovne dediščine vpisala predzgodovinsko mesto Tel al Sultan, ki se nahaja v bližini starodavnega mesta Jeriho na zasedenem Zahodnem bregu. Odločitev je bila sprejeta na 45. zasedanju Unescovega odbora za svetovno dediščino v Rijadu v Savdski Arabiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Arheološko najdišče Tel al Sultan, ki je starejše od egiptovskih piramid, se nahaja v dolini reke Jordan in vsebuje prazgodovinske dokaze o človekovi dejavnosti.

Kraj je bil vpisan na seznam po triletni kandidaturi, med katero nobena država ni izrazila ugovora, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal diplomat, ki ni želel biti imenovan. Kot je pojasnil, "na mestu ni nobenih judovskih ali krščanskih ostankov, je mesto prazgodovinskih ostankov".

Ruševine stojijo na južnem Zahodnem bregu, ki ga je Izrael skupaj z drugimi ozemlji zasedel leta 1967. Palestinci trdijo, da bi moral biti del neodvisne države Palestine z večinsko arabskim vzhodnim delom Jeruzalema kot prestolnico, kar pa Izrael zavrača.

Ruševine stojijo na južnem Zahodnem bregu, ki ga je Izrael skupaj z drugimi ozemlji zasedel leta 1967. Palestinci trdijo, da bi moral biti del neodvisne države Palestine z večinsko arabskim vzhodnim delom Jeruzalema kot prestolnico, kar pa Izrael zavrača.

Izrael je bil do Unescove odločitve kritičen. Po besedah tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva je današnja odločitev še en znak, da Palestinci "cinično izkoriščajo Unesco in politizirajo organizacijo".

Izrael je leta 2019 prenehal biti član Unesca, ker meni, da je organizacija pristranska do izraelske države, a je bil po poročanju medijev na zasedanju v Rijadu navzoč kot opazovalec.

Unesco je v nedeljo na seznam svetovne dediščine uvrstil tudi srednjeveško judovsko mestno jedro v nemškem Erfurtu v zvezni deželi Turingija, kjer stoji ena najstarejših sinagog v srednji Evropi. Prav tako so bila za svetovno dediščino razglašena nekdanja perzijska počivališča, karavanseraji, na karavanskih poteh v Iranu.

vnxgoRVMOG0

cQ_nnTDsBHM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.