Izak Košir

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Podoba za predstavo Pohorski bataljon

Podoba za predstavo Pohorski bataljon
© arhiv MGL & MGP

Pohorski bataljon, Mestno gledališče Ptuj, Ptuj

Premiera 26/09 ob 19.30

Osmega januarja leta 1943 je okoli 2000 pripadnikov okupatorske vojske obkolilo bataljonski tabor pri Osankarici. Spopad se je začel malo pred poldnevom. V srditi poslednji bitki, ki je trajala dve uri in pol, je bilo ubitih 69 borcev, zadnjega pa so okupatorji ranjenega ujeli in usmrtili kot talca. Režiser Jernej Lorenci je o poslednjih dneh Pohorskega bataljona, ekstremni izkušnji v ekstremnih okoliščinah, skupaj s priznanim mlajšim hrvaškim pisateljem Dinom Pešutom (ta je prevzel tudi vlogo dramaturga) pripravil dramo, ki jo bodo v torek, 26. septembra, premierno uprizorili v Mestnem gledališču Ptuj. Ptujski premieri bo 8. januarja 2024 sledila še premiera v Mestnem gledališču ljubljanskem.

Antigona, SNG Drama, Ljubljana

Premiera 23/09 ob 20.00

Antigona Dominika Smoleta velja za najpomembnejšo slovensko dramo, ki od nastanka pa vse do zdajšnjih časov ni izgubila poetične moči in miselne veljave. Tudi danes je svet, ki je v vseh svojih razsežnostih samo še Kreontov svet, poln trupel, ki čakajo milost groba in terjajo mnoga pojasnila. Če sta Eteokles in Polinejk še umirala za svoje in morda tudi naše skupne ideale, pa v današnjih bratomornih vojnah ljudje umirajo samo še za eno, Kreontovo korist. Na bojnih poljih, v masovnih grobnicah in na dnu morja leži toliko trupel, toliko Antigoninih bratov in sester, da jih nikoli ne bo mogla vseh pokopati. Predstavo je režiral Janez Pipan, v njej pa nastopajo Nina Ivanišin, Jurij Zrnec, Timon Šturbej, Jure Henigman in drugi.

Dominik Mahnič: Krmiljenje čopiča, Galerija Vžigalica, Ljubljana

Do 15/11

Dominik Mahnič, slikar z akademskim pedigrejem, z najnovejšo iteracijo Čopičografa, v katero je vključena programska nadgradnja z generatorji umetne inteligence, vstopa v dialog s strojem preko izraženih želja, ki jih stroj nato udejanji pod vizualnim nadzorom. Na novi razstavi si lahko ogledamo izključno dela, ki jih je umetnik ustvaril s pomočjo Čopičografa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.