Izak Košir

 |  Mladina 40  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Nika Rozman v Diagnozi

Nika Rozman v Diagnozi
© Branka Keser

Spolna vzgoja II (serija v celoti), Nova pošta, Ljubljana

07/10 & 08/10

V lanski gledališki sezoni je na Novi pošti pod naslovom Spolna vzgoja II nastal niz petih predavanj-performansov Tjaše Črnigoj, ki osvetljujejo pravico do ženskega seksualnega užitka kot temeljno spolno pravico v okviru človekovih pravic. V okviru festivala Mesto žensk pa si bomo ta projekt lahko premierno ogledali v celoti. V soboto in nedeljo, 7. in 8. oktobra, se bodo med med 15. in 23. uro zvrstili predavanja-performansi Diagnoza (o vaginizmu), Consentire (o praksah soglasja), Zmožnost (o spolnosti v primeru hendikepiranega telesa), Igre (o nekonvencionalnih sekusalnih praksah) in Borba (o prizadevanjih za reproduktivne pravice v Jugoslaviji). Tjaša Črnigoj pa v novi gledališki sezoni že pripravlja naslednje.

10. Tinta, različna prizorišča, Ljubljana

Do 08/10

Festival stripa Tinta ob okrogli obletnici vabi na številne razstave, predavanja, pogovore, delavnice, program za otroke in tradicionalni stripovski sejem v Kinu Šiška, na sklepni dan pa še na podelitev nagrad zlatirepec in risani koncert (Miki Solus & Izar Lunaček). Letos med drugim gostijo francoskega striparja in animatorja Winshlussa, finski stripovski kolektiv Kutikuti, večkrat nagrajena nemška avtorja Mikaela Rossa in Philipa Waecterja ter potujočo mednarodno razstavo WOMCOM. Hkrati s festivalom poteka tudi prva stripovska konferenca Remix Comix, kjer lahko še ujamete denimo raziskovalca art bruta in »naredi-sam« scene Erwina Dejasseja ter libanonskega striparja Mazen Kerbaja.

Dan, ko jaz ni bil več jaz, Mala drama, Ljubljana

Premiera 06/10 ob 20. uri

Roland Schimmelpfennig je eden najpomembnejših sodobnih dramskih avtorjev, njegovo besedilo Dan, ko jaz ni bil več jaz pa v ospredje postavi družinsko celico, očeta, mater in njuna otroka, sina in hčer, ki na poletni večer sedejo za družinsko mizo. Vsakdanjost situacije, v kateri je vsaka gesta predvidljiva in v kateri si nimajo ničesar več povedati, se začne sesuvati, ko se v prostoru pojavi dvojnik očeta oziroma moža. Predstavo je režirala Maša Pelko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.