STA

 |  Svet

»Nujno je treba podpreti zakonodajni predlog komisije za boj proti nasilju nad ženskami«

Enakost spolov v EU najvišja v desetih letih, Slovenija blizu povprečja

Enakost spolov v EU je najvišja v zadnjih desetih letih, izhaja iz letošnjega indeksa enakosti spolov, ki ga je v torek predstavil Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE). Slovenija se je z 69,4 točke od stotih možnih uvrstila na 12. mesto med 27 članicami Evropske unije in s tem rahlo pod povprečje EU, ki znaša 70,2 točke.

Enakost spolov v EU še nikoli ni bila višja v zadnjih desetih letih, odkar se določa indeks, so ob objavi poročila inštituta EIGE zapisali pri Evropski komisiji. Od stotih možnih točk povprečna ocena v EU znaša 70,2 v primerjavi z 68,6 lani. Razlike med državami članicami so velike, pri čemer so nekatere opazile znatne izboljšave, druge pa stagnirale ali celo nekoliko nazadovale.

"Kljub številnim krizam, ki so zavirale emancipacijo in opolnomočenje žensk, podatki kažejo, da smo nadaljevali z izvajanjem strategije za enakost spolov. Vendar pa ne smemo pozabiti na preostale izzive - nujno je treba podpreti zakonodajni predlog komisije za boj proti nasilju nad ženskami," je ob tem poudarila evropska komisarka za enakost Helena Dalli.

Najvišjo stopnjo enakosti spolov v EU so zabeležile Švedska (82,2 točke), Nizozemska (77,9) in Danska (77,8), Slovenija pa je med državami članicami unije po enakosti spolov z 69,4 točkami na 12. mestu. Od lani se je enakost spolov v Sloveniji glede na podatke EIGE izboljšala za 1,9 točke.

"Kljub številnim krizam, ki so zavirale emancipacijo in opolnomočenje žensk, podatki kažejo, da smo nadaljevali z izvajanjem strategije za enakost spolov. Vendar pa ne smemo pozabiti na preostale izzive - nujno je treba podpreti zakonodajni predlog komisije za boj proti nasilju nad ženskami."

Poročilo, ki sicer temelji predvsem na podatkih iz let 2021 in 2022, rezultate deli na šest področij: delo, denar, čas, znanje, zdravje in družbenopolitična moč. Slovenija je nad povprečjem EU v treh od naštetih kriterijev, to so delo (75,8 proti 73,8), denar (84,5 proti 82,5) in čas (69,3 proti 68,5).

Medtem so spolne neenakosti v Sloveniji še posebej izrazite na področju zdravja (86,5 točke proti 88,5 v EU), največji napredek pa je bil v zadnjih treh letih dosežen na področju znanja (+4,7 točke), na katerem se je Slovenija povzpela z 22. na 14. mesto, in družbenopolitične moči (+2,8 točke). Pri slednjem sicer s 56,1 točke ostaja pod evropskim povprečjem, ki znaša 59,1.

Od prvega indeksa EIGE iz leta 2013 se je splošna ocena Slovenije povečala za 6,7 točke, predvsem zaradi izboljšav na področju moči (+15 točk). Prostora za izboljšave pa je še ogromno, saj EIGE za Slovenijo kot ključno ugotovitev navaja, da napredujemo prepočasi, so ob tem poudarili v združenju za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja Ona ve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.