STA

 |  Svet

ZN / »Izraelski napadi na begunsko taborišče v Gazi bi lahko bili vojni zločin«

Smrtonosni izraelski zračni napadi na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze bi "lahko šteli za vojni zločin", so sporočili iz Urada Združenih narodov (ZN) za človekove pravice

Smrtonosni izraelski zračni napadi na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze, v katetrem je bilo ubitih več deset ljudi, bi "lahko šteli za vojni zločin", so sporočili iz Urada ZN za človekove pravice. Izraelska vojska je omenjeno taborišče v dveh dneh napadla dvakrat.

"Glede na veliko število civilnih žrtev in obseg uničenja po izraelskih zračnih napadih na begunsko taborišče Džabalija imamo resne pomisleke, da gre za nesorazmerne napade, ki bi lahko pomenili vojne zločine," je urad zapisal na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilna zaščita v palestinski enklavi, kjer je na oblasti gibanje Hamas, je sporočila, da so bile v novem napadu ubite celotne družine.

"Glede na veliko število civilnih žrtev in obseg uničenja po izraelskih zračnih napadih na begunsko taborišče Džabalija imamo resne pomisleke, da gre za nesorazmerne napade, ki bi lahko pomenili vojne zločine."

Urada ZN za človekove pravice

"To je le zadnje grozodejstvo, ki je doletelo ljudi v Gazi, kjer so boji prešli v še bolj grozljivo fazo, z vedno bolj grozljivimi humanitarnimi posledicami," je danes opozoril vodja službe za humanitarne zadeve in nujno pomoč ZN Martin Griffiths. Kot je dejal, "se zdi, da svet ne more ali noče ukrepati".

V napadu na taborišče je bilo v torek ubitih približno 50 ljudi, še okoli 150 je bilo ranjenih. Po navedbah Izraela je bil v napadu ubit tudi eden od poveljnikov Hamasa, Ibrahim Biari, ki je načrtoval napade na Izrael 7. oktobra.

Izrael je po torkovem napadu danes sporočil, da so kopenske enote ob podpori letalskih sil in mornarice napadle več "terorističnih ciljev" na celotnem območju Gaze, vključno s poveljniškimi centri Hamasa in terorističnimi celicami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.