Izak Košir

 |  Mladina 44  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Varuhinja podzemnih voda

Varuhinja podzemnih voda
© Peter Gedei

Varuhinje rek, Galerija S, Ljubljanski grad, Ljubljana

08/11—11/02

Varuhinje rek je naslov skupinske fotografske razstave, ki po gostovanju po vsej Sloveniji prihaja še v prestolnico. Zaznamujeta jo dva osrednja motiva: slovenske reke in ženske (varuhinje), njen namen pa je spodbujanje zaščite naravnih in človeških okolij, predvsem celinskih voda, ter trajnostnega razvoja in zdravega načina življenja v sobivanju z naravo. Razstava je med svojim popotovanjem, ki ga spremljajo okrogle mize in umetniški dogodki, tesno povezala 19 slovenskih fotografov (Arneja Hodaliča, Meto Krese, Barbaro Čeferin, Uroša Abrama, Matjaža Krivica, Manco Juvan, Boruta Krajnca, Boruta Peterlina, Terezo Kozinc, Petra Gedeia, Matica Zormana, Niko Hölcl Praper in druge), okoljevarstvene in naravovarstvene strokovnjake, aktiviste, umetnike, ljubitelje umetnosti in narave, pa tudi druge predstavnike civilne družbe ter lokalnih skupnosti.

Petja Kocet: Cvetje, DobraVaga, Ljubljana

07/11—02/12

Umetnik Petja Kocet (letnik 1998), magistrski študent slikarstva na ALUO, ki deluje na področjih slikarstva, grafike in fotografije, v seriji Cvetje, ki jo zaznamuje tehnika oglja na platnu, z uporabo minimalnih sredstev prevprašuje možnosti risbe in tudi naše predstave o njej. Upodobitve cvetja so skozi zgodovino umetnosti vseprisotne in mnogotere, a Kocet z izogibanjem barvitosti ter osredotočanjem na igro svetlobe in oblik, ki zadrži in usmerja gledalčev pogled, k motivu pristopa izrazito sveže, sodobno.

Archive + JoyCut, Kino Šiška, Ljubljana

04/11 ob 20.00

Po osmih letih se v ljubljanski Kino Šiška vrača uveljavljeni britanski trip hop fenomen Archive. V skoraj tri desetletja dolgi karieri so Londončani nenehno razvijali zvočni izraz ter v svojo glasbo vpeljevali tudi elemente klasike in elektronike, tokrat pa bomo lahko prisluhnili povsem svežemu dvojnemu albumu Call To Arms & Angels. Pred zasedbo Archive bo nastopila italijanska post-rock zasedba JoyCut, ki bo predstavila lanski album TheBluWave. Vstopnice v predprodaji so po 20 evrov, s popustom 16, na dan koncerta pa 23.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.