LV, STA 

 |  Svet

Zelenski ni naklonjen izvedbi volitev

Veljavni zakon predvideva volitve šele po koncu vojne

Volodomir Zelenski

Volodomir Zelenski
© worldatlarge.news / CC

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je izrekel proti nekaterim pobudam za izvedbo predsedniških volitev v marcu prihodnje leto kljub ruski agresiji. "Menim, da zdaj ni čas za volitve," je po poročanju tiskovnih agencij dejal v video nagovoru.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so se v zadnjem času v Ukrajini kljub vojnemu spopadu in pričakovanjem, da volitev ne bo, okrepili nekateri pozivi k izvedbi volitev.

"Odločiti se moramo, da je zdaj čas obrambe, čas boja, od katerega je odvisna usoda države in ljudstva," je dejal Zelenski. Dejal je, da je to čas, ko mora biti država združena in ne razdeljena, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"In vsi razumemo, da je v času vojne, ko je veliko izzivov, popolnoma neodgovorno, da se tema volitev lahkotno in igrivo vrže v družbo," je po navedbah dpa poudaril Zelenski, ki je na položaju od maja 2019.

Zaradi vojne v državi so bile redne parlamentarne volitve, ki so bile po ustavi predvidene za konec oktobra, že odpovedane. Pred kratkim so se v ukrajinskih medijih pojavila ugibanja o domnevnih spremembah zakona, ki naj bi omogočile predsedniške volitve tudi v času vojne. Veljavni zakon namreč predvideva volitve šele po koncu vojne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.