Gregor Kocijančič

 |  Mladina 45  |  Kultura

The Beatles / Labodji spev

Poslednja skladba skupine The Beatles je bila ustvarjena tudi ob pomoči umetne inteligence 

Prizor iz videa poslednje skladbe skupine The Beatles

Prizor iz videa poslednje skladbe skupine The Beatles

Surovi demo posnetek skladbe Now and Then, »nove« in poslednje skladbe zasedbe The Beatles, ki verjetno ne potrebuje posebne predstavitve, je nastal pred 45 leti. John Lennon ga je ustvaril slabo leto, preden je bil umorjen, posnetek pa je v rokah Paula McCartneyja pristal šele sredi devetdesetih let. Zdaj ga je še zadnjima živima beatloma, McCartneyju in Ringu Starru, ob pomoči umetne inteligence, godalnega orkestra in producentov Gilesa Martina in Jeffa Lynna uspelo zloščiti in ga zapakirati v skladbo studijske kakovosti, labodji spev Beatlov, na katerem McCartney in Lennon še zadnjič zapojeta skupaj.

Lennonova vdova Yoko Ono je leta 1994 McCartneyju izročila kaseto, na kateri sta bila tudi (doma posneta) osnutka skladbe Free as a Bird in Real Love. McCartney, Starr in (zdaj že pokojni) George Harrison so se nemudoma zaprli v studio, okoli demo posnetkov zgradili aranžmaje in fene razveselili z dvema singloma, ki sta bila prvi novi skladbi Beatlov po 25 letih, odkar je zasedba razpadla, torej 15 let po tem, ko je preminil Lennon. Pri piljenju skladbe Now and Then pa se je bendu takrat zataknilo. Kakovost Lennonovega posnetka je bila tako slaba, da ga preprosto ni bilo mogoče uporabiti, saj takratna tehnologija še ni bila sposobna pevčevega glasu prepričljivo ločiti od hrupnega in brnečega posnetka.

Kljub vsem oviram McCartney nad zamislijo ni obupal, potrpežljivo je čakal na dan, ko bodo računalniki zmožni storiti nemogoče. In zdaj, skoraj 30 let kasneje, se je to zgodilo. Na pomoč mu je priskočila umetna inteligenca, natančneje računalniški program, ki ga je razvil filmski studio režiserja Petra Jacksona, sicer avtorja prelomne fantazijske trilogije Gospodar prstanov. Ta je predlani za pretočno platformo Disney+ ustvaril dokumentarno serijo The Beatles: Get Back, sestavljeno iz arhivskih posnetkov, za katero so bili potrebni tudi inovativni postopki restavriranja zamazanih zvočnih posnetkov slabe kakovosti.

Ker je raba generativne umetne inteligence v glasbeni produkciji v zadnjem letu dvignila ogromno prahu, saj dokaj prepričljivo posnema dela pokojnih glasbenikov, kar je etično sporno z malega morja različnih vidikov, javnost ni prav lepo sprejela novice o vstajenju Johna Lennona, ki se bo iz groba oglasil z rabo naprednih algoritmov. A kot razlaga McCartney, ni bilo nič »umetno ali sintetično ustvarjeno. Vse je pristno in v pesmi igramo vsi člani benda. Izčistili smo nekaj že obstoječih posnetkov, ta proces pa je trajal več let.«

Jackson je za skladbo Now and Then posnel tudi uradni videospot, v katerem mlada Lennon in Harrison kot duhova nastopata skupaj s Starrom in McCartneyjem. Srce parajoči video in balada, ki je značilno lennonovsko melanholična, sta fene več kot očitno ganila. Tako rekoč vsak drugi komentar pod videom na YouTubu omenja kurjo polt in solze.

Opxhh9Oh3rg

XFxwY9UJBAE

5kibP6KXa6Q

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.