Izak Košir

 |  Mladina 46  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Borut Krajnc

39. Slovenski knjižni sejem, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

21/11—26/11

Na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu bo svoje knjige predstavilo skoraj sto založb. Obeta se vrsta pogovorov s knjižnimi avtorji, med katerimi bodo tudi gosti iz tujine (denimo katalonska pisateljica Eva Baltasar, nominiranka za prestižno mednarodno nagrado booker 2023, in avtorja otroške uspešnice Lev v srcu, Rachel Bright in Jim Field), ter številne razstave (razstava sodelujočih na 14. bienalu ilustracij, razstava ob 100-letnici Kajuhovega rojstva ...), posebno pozornost bodo namenili stripu in fotoknjigi, podelili pa bodo tudi festivalske nagrade. Gostujoča država letošnjega sejma je Srbija. Več na knjizni-sejem.si.

Festival generativnih umetnosti Adela, Kino Šiška & osmo/ za, Ljubljana

17/11—19/11

Osrednji del programa mednarodnega festivala generativnih umetnosti Adela bo potekal v soboto, 18. novembra, v ljubljanskem Kinu Šiška. Pripravljajo delavnico Algoritemski vzorci z mednarodno uveljavljenimi ustvarjalci na področju kodiranja v živo (Iván Paz, Lizzie Wilson, Dave Griffiths in Alex McLean), sejem generativnih umetnosti Parameter (sodelujoči: Flor de Fuego, Neža Knez, Rosemary Lee, Dominik Mahnič, Matej Mihevc, Blaž Miklavčič, Ivana Blaž in Nina Mršnik, Dorijan Šiško, Nejc Trampuž, Brin Žvan in Mathias Schifter, Liselotte Van Daele, Ava Zevop, Jernej Županič) in večerni algorave, na katerem vas bo v neraziskane svetove kreativnega kodiranja in abstraktne klubske elektronike popeljalo osem nastopajočih (badcirculation, digital selves, Luka Prinčič, Ansambel PRSA, Iván Paz, Flor de Fuego, hellocatfood in Blaž Pavlica). Več na wiki.ljudmila.org/Adela.

Anatomija zamolka (Smrekar vs. Cankar), Anton Podbevšek Teater, Novo mesto

Premiera 20/11 ob 20.uri

Hinko Smrekar in Ivan Cankar, sodobnika, prijatelja, umetnika, kronista, kritika in vizionarja svoje dobe, ponujata pronicljiv vpogled v genotip naroda in naše kolektivne narodne zavesti, tako rekoč v epicenter slovenske identitete in mentalitete same. V predstavi, ki jo je režiral Juš Zidar, igrajo Maruša Majer, Mario Dragojevič in Gregor Prah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.