Res, predsednica?

Zadnjih 5 številk Mladine spremljamo “nadmudrivanje” cenjenih Svetlane Slapšak in Matevža Krivica. Prva literarna zgodovinarka in antropologinja, drugi pravnik in ustavni sodnik v prvi sestavi. Moram priznati, da nimam nobene izobrazbe obeh, niti kilometrine v času sestavljanja samostojne Slovenije, pa verjetno tudi inteligence, ker preprosto ne razumem, okoli česa se “nadmudrivata”.

Matevž Krivic se je strinjal s predsednico Natašo Pirc Musar, ko je odslovila aktivistko Saro Štiglic iz mladinskega posvetovalnega telesa, ker je s kolegicama pulila zastavice aktivistk, nasprotnic splava. Vsaka zastavica naj bi predstavljala 20 “ nasilno prekinjenih “ življenj. Krivic je potezo predsednice podprl, jaz pogojno. Menim, da bi predsednica morala pred svojim ukrepom Saro Štiglic poklicati na razgovor, ji razložiti njeno napako in če bi se opravičila, je ne bi odslovila.

Greh Krivica, ki je sprožil polemiko med imenovanima, je bil, da Krivic razume napako mladih aktivistk, ne pa ravnanja starejših državljanov, ki nekritično spodbujajo deljenje ljudi. Tak je primer Roberta Goloba, ki je ravnanje Štigličeve javno podprl kot primer mladostnega uporništva.

A mene zanima bolj to, zakaj nasprotniki pravice do splava tej pravici nasprotujejo. Sara Štiglic bi opravila mnogo boljše delo, kot je puljenje zastavic, če bi javnosti predstavila razloge, zakaj se mlade ženske odločajo za splav. Na portalu iskreni.net sem prebral 10 razlogov, ki so jih te mlade ženske navedle: starši me bodo ubili, če zvedo da sem noseča, ne morem skrbeti zase, kaj šele za otroka, splav je legalen, fant me bo pustil, če ne bom naredila splava, mama pritiska name, naj naredim splav, da sem zanosila, je bila napaka, rada bi to spremenila, ne želim si telesnih sprememb, ki jih bo spremenila nosečnost, saj to še ni otrok, je le skupek celic, noseča sem, ker sem bila posiljena, moram narediti splav, ni druge poti. Zanima me, kaj bi nasprotniki splava rekli na to. Najnovejša raziskava iz leta 2023 je izpostavila, da 60 % žensk obžaluje svojo odločitev o splavu.

Hvala bogu, da Slovenija (še ) ni Amerika. Kakšne posledice imajo zaradi nazadnjaškega predsednika, ki je preračunljivo sestavil zasedbo vrhovnega sodišča, je znano. Tudi Pahorju je pri nas skoraj uspelo.

A tudi v Ameriki se stvari spreminjajo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.