STA

 |  Družba

Bojana Beović / »Trenutno je veliko okužb s koronavirusom«

Infektologinja opozarja, da »smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen«

Bojana Beović

Bojana Beović
© Borut Krajnc

"Trenutno je veliko okužb s koronavirusom in drugih respiratornih obolenj, zato se na sprejemno ambulanto ljubljanske infekcijske klinike obrača veliko bolnikov," je danes povedala specialistka infektologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Bojana Beović. 

Malo bolnikov sicer zboli za "tipično covidno pljučnico", ki so bile pogoste v času epidemije covida-19. "Zdaj gre za ljudi, ki imajo druge bolezni, potem pa dobijo denimo še bakterijsko pljučnico in potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, podobno kot pri gripi," je pojasnila.

"Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen, tudi če ne povzroči pljučnice, ki bi zahtevala umetno predihavanje, ima zelo različne, sorazmerno pogoste zaplete."

Dr. Bojana Beović,
specialistka infektologije v UKC Ljubljana

"Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen, tudi če ne povzroči pljučnice, ki bi zahtevala umetno predihavanje, ima zelo različne, sorazmerno pogoste zaplete," je opozorila in med njimi naštela tromboze in embolije.

Zato Beović svetuje previdnost pri stikih z bolnimi posamezniki. Če ima nekdo bolnega družinskega člana, svetuje, naj ta nosi zaščitno masko. "Glavna sezona gripe se sicer še ni začela, pojavljajo pa se že posamezni primeri gripe, drugi respiratorni virusi pa krožijo, kot je običajno za ta čas," je še pojasnila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.