STA

 |  Družba

Zaradi povezav s Hamasom aretirali slovenskega državljana

Sumija ga članstva v teroristični organizaciji

Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev slovenskega državljana, ki so ga v Bolgariji v petek pridržali zaradi suma članstva v teroristični organizaciji, so danes za STA potrdili pri tožilstvu v Welsu.

V Bolgariji so v petek pridržali 37-letnega slovenskega državljana na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdalo tožilstvo v Welsu.

Tožilstvo v Avstriji je že zahtevalo njegovo izročitev, trenutno pa še ne vedo, koliko časa bo postopek trajal, saj je to odvisno od bolgarskih oblasti.

Kot so še pojasnili za STA, trenutno preiskujejo le enega človeka s slovenskim državljanstvom, ki je živel v Avstriji. Tudi domnevna kriminalna dejanja naj bi zagrešil v Avstriji. Kot so dodali, ga sumijo članstva v teroristični organizaciji.

Po pisanju bolgarske tiskovne agencije BTA naj bi ga sumili kriminalnih aktivnosti in povezav s palestinskim gibanjem Hamas. Tega pri avstrijskem tožilstvu niso potrdili, saj zaradi poteka preiskave ne morejo razkriti drugih podrobnosti.

Priprtje slovenskega državljana v Bolgariji je danes za STA potrdila tudi Generalna policijska uprava (GPU). Iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so medtem sporočili, da o aretaciji niso bili obveščeni, prav tako po njihovih navedbah prijeta oseba Slovenije ni zaprosila za konzularno pomoč.

Po BTA gre za 37-letnega Slovenca, ki so ga identificirali kot E. A. Kako naj bi bil povezan s Hamasom, ki ga EU obravnava kot teroristično organizacijo, zaenkrat še ni znano. Po navedbah državnega tožilstva v Sofiji so ga prijeli v okviru koordinirane akcije, v kateri je poleg bolgarske državne agencije za nacionalno varnost (SANS) sodelovalo tudi bolgarsko notranje ministrstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.