Uredništvo

 |  Politika

»Minister za zdravje, ki je zdravnik, ni zmožen razumeti javnega zdravstvenega sistema«

IZJAVA DNEVA

"Naj povem že na začetku: predlog, naj nova ministrica za zdravje postane Valentina Prevolnik Rupel, se mi je zdel že od vsega začetka pametna ideja. To pa zato, ker že dolgo mislim, da je nujno, da ministrstvo za zdravje vodi nekdo, ki ni zdravnik, ampak strokovnjak za zdravstvene sisteme."

"Prvi razlog za to je dejstvo, da noben minister za zdravje, ki je bil zdravnik, ni bil sposoben stopiti iz ozkega kroga cehovskih zdravniških interesov. Ministrstvo je vodil tako, da ga je instrumentaliziral za uresničevanje zdravniških interesov. Kar se je zdelo neprimerno tako javnosti kot tudi drugim zdravstvenim poklicem."

"Iz preteklih izkušenj vemo, da minister za zdravje, ki je zdravnik, ni zmožen razumeti javnega zdravstvenega sistema kot podsistema, namenjenega dobrobiti vseh državljank in državljanov. Čemur morajo biti zdravniki s svojimi interesi podrejeni."

(Antropologinja in kolumnistka Vesna V. Godina v Večerovi kolumni o tem, da ministrstvo za zdravje končno vodi nekdo, ki mu javno zdravstvo ni samo zadovoljevanje cehovskih interesov)

Valentina Prevolnik Rupel

Valentina Prevolnik Rupel, aktualna ministrica za zdravje
© Vlada RS

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.