Uredništvo

 |  Družba

Kdaj bomo v Sloveniji uvedli dnevne vinjete?

Dnevne vinjete so že uvedli v sosednji Avstriji, pri nas pa naj bi jih leta 2030

Vožnja po avstrijskih avtocestah je za tiste, ki se v sosednjo državo odpravijo le za en dan, po novem nekoliko cenejša. Namesto desetdnevne vinjete lahko vozniki od petka kupijo tudi dnevno vinjeto – za osebna vozila ta stane 8,6 evra, za enosledna motorna vozila pa 3,40 evra. Bodo pa enodnevne vinjete na voljo le v elektronski obliki. Cena desetdnevne vinjete se je medtem zvišala – z 9,9 evra na 11,50 evra, poroča portal N1.

Kdaj naj bi dnevne vinjete uvedli tudi v Slovenij? Kot so za N1 povedali na ministrstvu za infrastrukturo, je v okviru novega predloga zakona o cestninjenju na osnovi zakonodaje EU predvidena tudi uvedba dnevne vinjete, vendar določbe v zvezi s tem zaenkrat še niso v veljavi.

"Na podlagi direktive EU je sicer opredeljeno, da je potrebno dnevno vinjeto uvesti najkasneje v letu 2030, v primeru bistveno spremenjene ureditve zaračunavanja cestnine, kar na primer pomeni večje spremembe cenovnih razmerij v okviru posameznih vinjetnih razredov, ki bi rezultirale v več kot 10 odstotkih višjih prihodkih iz naslova vinjetnega sistema cestninjenja, pa že pred tem."

Ministrstvo za infrastrukturo

"Na podlagi direktive EU je sicer opredeljeno, da je potrebno dnevno vinjeto uvesti najkasneje v letu 2030, v primeru bistveno spremenjene ureditve zaračunavanja cestnine, kar na primer pomeni večje spremembe cenovnih razmerij v okviru posameznih vinjetnih razredov, ki bi rezultirale v več kot 10 odstotkih višjih prihodkih iz naslova vinjetnega sistema cestninjenja, pa že pred tem," so za N1 še dodali na ministrstvu.

Na Darsu pa so za N1 povedali, da je uvedba dnevne vinjete v Sloveniji predvidena v letu 2030. Cena dnevne vinjete bo določena v razmerju od cene letne vinjete, in sicer v višini 9 odstotkov. Če upoštevamo trenutno ceno letne vinjete za osebna vozila (117,50 evra), bi bila cena dnevne vinjete 10,60 evra. Dnevna vinjeta naj bi bila predvidoma na voljo za vsa vozila, ki že zdaj uporabljajo vinjeto, tudi motorna kolesa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.