Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Naše gostoljubje

Filmsko-glasbeni dogodek v živo

V Cankarjevem domu bo, 28. decembra ob 19.30 svetovna premiera nove filmske partiture skladatelja in pianista Andreja Goričarja na nemo filmsko klasiko Naše gostoljubje (1923), ki jo kot sorežiser in glavni igralec podpisuje Buster Keaton. Tako kot v Keatonovih ostalih filmih tudi v Našem gostoljubju gledamo nemi, a srditi boj za fizično in notranje ravnovesje.

V filmu nastopa kot Willie McKay, ki se vrne v domači kraj, da bi prevzel dediščino, nato pa se tam nesmrtno zaljubi. Film, ki se začne neke viharne noči na jugu ZDA, tematizira resnično zgodbo o klanovskem rivalstvu v času pred ameriško državljansko vojno. Prva celovečerna mojstrovina Busterja Keatona in ena zgodnejših velikih filmskih komedij se začne z nevihto in mračnimi dogodki, v nadaljevanju pa se iz more prelevi v komedijo o ljubezni in odpuščanju, kjer ne manjka spektakularnih prizorov in Keatonovih vratolomnih podvigov. 

O filmu in pisanju partiture Andrej Goričar pravi: "Že ob prvih ogledih filma me je prevzel neverjeten čustveni razpon. Kako je lahko film, ki se začne s tako dramatično sekvenco, komedija? In kako se lahko kasneje srčna, poetična komedija razvije v akcijsko-epsko, kljub temu pa ohrani poetičnost? Pri filmu občudujem njegovo večplastnost in prefinjenost. Verjetno sem tudi zato pisanje glasbe zanj doživljal kot zelo navdihujoče."

"Glasba, ki sem jo napisal tokrat, je po izrazu zelo raznolika, tako kot sam film, v njenem bistvu pa jo prepletajo poslušalcem manj slišne ali neslišne vezi, ki se združujejo v celoto – lahko bi jih imenoval tudi poetične vezi. Film se mi namreč zdi kot nekakšna epska pesnitev, saj se navezuje na zgodbo iz ameriške zgodovine. Glasba prostorsko in časovno ni umeščena, ampak skuša razvijati svoj izrazni in stilni lok, izhajajoč iz številnih drugih elementov te prefinjeno posnete zgodbe," še pravi Goričar.

Na svetovni premieri nove partiture za film Naše gostoljubje Busterja Keatona, bo glasbo izvedla odprta zasedba Orchestra of the Imaginary v sestavi: Andrej Goričar (klavir in dirigiranje), Matej Grahek (flavta), Jakob Bobek (klarinet), Árpád Balázs Piri, fagot, Primož Zemljak (rog), Ana Mezgec (violina), Gea Pantner Volfand (viola), in Milan Hudnik (violončelo).

ciIanh31mY4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.