Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Zlo ne obstaja

Prebivalci na japonskem podeželju se bojijo, da bo kapital porušil ravnovesje v njihovem neokrnjenem okolju

V Kinodvoru bo od 11. januarja na ogled film Zlo ne obstaja, ki ga je režiral japonski režiser Ryusuke Hamaguchi. Po mednarodnem uspehu filma Drive My Car se vrača s skrivnostno zgodbo o prebivalcih na japonskem podeželju, ki se bojijo, da bo kapital porušil ravnovesje v njihovem neokrnjenem okolju. 

Takumi in njegova hčerka Hana živita v vasici Mizibuki blizu Tokia. Tako kot generacije pred njima tudi onadva živita skromno v skladu z zakoni narave. Nekega dne vaščane doseže novica, da želi neko podjetje v bližini zgraditi infrastrukturo za glamping. Ko v vas prispeta predstavnika podjetja iz Tokia, da bi načrte predstavila vaščanom, postane jasno, da bo imel projekt škodljive posledice za lokalne vodne vire, kar vznemiri prebivalce. Nepremišljeni načrti agencije ogrožajo tako ekološko ravnovesje kot tudi tradicionalni način življenja, ki ga poznajo in živijo tamkajšnji vaščani.

"Pri projektu sem imel sijajno priložnost znova sodelovati s skladateljico filma Drive My Car Eiko Ishibashi. Vse se je začelo, ko me je prosila, če bi lahko ustvaril vizualno spremljavo za njen nastop v živo. Po končanem snemanju sem imel občutek, da mi je uspelo ujeti interakcije ljudi v naravi, in odločil sem se narediti samostojen celovečerec. Mislim, da lahko pričujoči film najbolje razumemo, če ga gledamo, kot bi poslušali glasbo. V bistvu gre za like, ki se gibljejo skozi naravo. Gledalec bo najbolj užival, če preprosto opazuje njihovo gibanje. /…/ Besede [iz naslova] so mi spontano prišle na misel, ko sem med raziskovanjem lokacij opazoval pokrajino in razmišljal o naravi. Ko gledaš naravo, imaš občutek, da zlo ne obstaja," je zapisal režiser.

Ryusuke Hamaguchi je diplomiral na Umetniški univerzi v Tokiu. Mednarodno se je uveljavil leta 2015, ko je njegova epska melodrama Happi Awa v Locarnu osvojila posebno omembo za scenarij in nagrado za najboljšo igralko. S filmom Asako I & II se je tri leta kasneje uvrstil v uradni program festivala v Cannesu. Triptih O naključju in domišljiji je režiserju prinesel srebrnega medveda na Berlinalu, film Drive My Car pa nagrado za najboljši scenarij v Cannesu in oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

oFzNQZvoQf8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.