Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 2  |  Dva leva

Komentar / Nemi krik slovenske diplomacije

(med voajerstvom in ekshibicionizmom)

© Franco Juri

»Dejstvo je tudi, da si države pogosto želijo, da bi bile resolucije sprejete z veliko večino, s soglasjem vseh. Morda bo veliko lobiranja za glas Slovenije na način, ki ga Slovenija ni vajena. Recimo pred glasovanji, povezanimi z Gazo, lahko ZDA potrkajo na vrata Slovenije. Pa tudi druge države bodo pozorne na Slovenijo.«
— Eric Voeten, profesor na Univerzi Georgetown (TVS, 2. 1. 2024)

»Oči celega sveta bodo uprte v nas. Ugled, ki ga imamo, obrnimo v dejanja, ki bodo pripomogla k miru in stabilnosti na svetovnih žariščih … Ne bomo tihi opazovalci, ampak aktivni udeleženci. Gradili bomo partnerstva in koalicije s članicami ter iskali skupne točke z vsako posebej.«
— Robert Golob optimistično o Sloveniji ob prevzemu mesta nestalne članice Varnostnega sveta OZN (STA, 1. 1. 2024)

»Na tožbo gledamo z velikim zanimanjem.«
— Cinični komentar Samuela Žbogarja za Radio Slovenija ob pozivu, da naj Slovenija podpre tožbo Južne Afrike proti Izraelu pred meddržavnim sodiščem ICJ za kršitev konvencije o preprečevanju genocida (citirano po Delo, 8. 1. 2024)

Molk ni vedno zlato, kot pravi bebava ljudska modrost. Tudi ne zločin sam po sebi. A molk neredko omogoča zločin. V zgodovini so se zločini zgodili ali se niso nehali, ker so tisti, ki bi morali kričati, obnemeli, se pritajili. Ne samo politiki. Tudi civilna družba in mediji. Če hočemo imeti politiko in diplomacijo, ki bo uveljavljala naše interese, ji moramo gledati pod prste, jo nenehno nadzorovati in nadležno spraševati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.