Izak Košir

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Nada Žgank

Salman Rushdie: Harun in morje zgodb, Prešernovo gledališče Kranj, Kranj

Premiera 13/01 ob 19.30

Kratek roman Harun in morje zgodb je prvo delo, ki ga je Salman Rushdie napisal leta 1990, za Satanskimi stihi in po dveh letih tišine po izrečeni smrtonosni fatvi. Zaradi te je njegovo življenje nenehno v nevarnosti, zadnji napad nanj se je zgodil poleti 2022, ko je izgubil oko, hudo so mu poškodovali tudi roko. Haruna je napisal za svojega sina, od katerega je bil v času pisanja ločen zaradi varnosti. Gre za fantazmagorično zgodbo o svobodi govora, ki svoj imaginarij jemlje iz klasičnih indijskih pripovedk, Tisoč in ene noči, pa tudi iz Gospodarja prstanov in nekaterih Gogoljevih in Kafkovih novel. Za prvo slovensko uprizoritev je poskrbela režiserka Ivana Djilas, ki v svojih postavitvah »pravljic za odrasle« vedno znova nagovarja kar najširše občinstvo – od otrok do njihovih staršev.

Molière: Skopuh, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

Premiera 16/01 ob 20.00

Skopuh je komedija o škrtežu, ki ga na koncu ukanijo. Vse bi vzel, pa ničesar dal. Njegova identiteta so denar, bogastvo, zlato. To je on in zato vidi sebe kot najboljšega za čas, v katerem živi. Od premiere te komedije 9. septembra 1668 se je marsikaj spremenilo. Imamo različne tipe bogatašev: milijarderje, starejše in srednjih let, nemalo je tudi zelo mladih. A Molière se ni omejil na starostno dobo, temveč se – tudi pod režijsko taktirko Slobodana Unkovskega na odru ljubljanske Drame – ukvarja z lastnostmi, značajem, boleznimi osebnosti in vedenja.

Matic Pandel: Plastično sonce, Mala galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

Do 10/03

Fotograf Matic Pandel, ki trenutno končuje magistrski študij fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter je član kolektiva ŠTUDIO, se v svoji umetniški praksi posveča urbani krajini in prizorom iz vsakdanjika, v katerih najde humor. Ob tem pa posebno pozornost namenja njihovi materialnosti, kompozicijam in podrobnostim, kar omogoča drugačno branje naše okolice. Na razstavi bo predstavil dela, ustvarjena v pravkar minulem letu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.